12.6.2024. 22:28
0
Njemačka razmatra kazne za profesore koji su podržali propalestinske proteste
Njemačko Savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja pokrenulo je istragu protiv profesora koji podržavaju studentske proteste protiv izraelskih rata u Gazi.

Kako prenose njemački mediji, Ministarstvo istražuje da li treba prekinuti finansijsku podršku profesorima zbog njihove podrške studentskim demonstracijama. Više od 100 njemačkih akademika potpisalo je otvoreno pismo protiv odgovora vlasti na propalestinske studentske demonstracije na Slobodnom univerzitetu u Berlinu 7. maja.

U e-mailu koji je iz Ministarstva poslan članovima fakulteta navodi se da je njihova podrška propalestinskim studentima pod znakom pitanja i da se od profesora traži pismeno očitovanje u vezi podrške propalestinskim studentima. Iako je ministarstvo u međuvremenu objavilo saopćenje u kojem priznaje da otvoreno pismo spada u prava profesora na slobodu izražavanja, ishod istrage ostaje neizvjestan.

Kao odgovor na ovu mjeru, penzionirani profesor ustavnog i upravnog prava Clemens Artz opisao je zahtjev Ministarstva kao „pokušaj miješanja u slobodu izražavanja.”

Oko 150 studenata Slobodnog univerziteta u Berlinu organizirali su 7. maja protestno okupljanje u znak solidarnosti s Palestinom, nakon čega je policija intervenirala, prekinula protest i uhapsila neke studente. Nakon ovakvog razvoja događaja, mnogi članovi nastavnog osoblja s različitih univerziteta u zemlji potpisali su otvoreno pismo podrške studentima koji protestuju zbog solidarnosti s Palestinom i u kojem traže da ovi studenti budu pošteđeni nasilja policije.

"Složili se s konkretnim zahtjevima protesta ili ne, mi stojimo uz naše studente i branimo njihovo pravo na miran protest”, navodi se u pismu, prenijela je agencija Anadolija.

Federalna ministrica obrazovanja i istraživanja Bettina Stark-Watzinger kritizirala je podršku i pismo koje su potpisali profesori.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.