27.6.2024. 15:55
1
Ko je bio Mirsad Kukić: Od vjernog člana SDA, do osnivača PDA, i ranije imao problema sa srcem
Bivši predsjednik stranke PDA Mirsad Kukić preminuo je na UKC Tuzla u 66. godini života.

On je ranije imao srčanih smetnji te mu je zbog toga bio razdvojen sudski postupak u predmetu Bosna.

Nakon sankcija koje su mu uvele Sjedinjene Američke Države Kukić se početkom 2022. godine povukao s mjesta predsjednika PDA, a stranku je preuzela Elzina Pirić.

Dugo se bavio politikom, a 2018. godine isključen je iz SDA te je osnovao svoju stranku PDA.

Kukić je rođen 1958. godine u Banovićima. Diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, a magistrirao na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli. Bio je dugogodišnji funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA), koja ga je u martu 2018. isključila iz članstva.

Istog mjeseca on je osnovao novu stranku – Pokret demokratske akcije (PDA), čiji je predsjednik bio do 2022. godine kada je podnio ostavku.

Kukić je od 1994. do 2001. godine bio generalni direktor Rudnika mrkog uglja “Banovići”. Bio je vijećnik u Općinskom vijeću u Banovićima i poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Na općim izborima 2014. godine osvojio je mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. U Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je izabran na Općim izborima 2018. godine.

Član SDA je bio od 1990. godine. Bio je član Predsjedništva SDA, član Glavnog odbora SDA, predsjednik KO SDA Tuzla, potpredsjednik SDA i predsjednik OO SDA Banovići.

Od 1994. do 2001. je bio direktor RMU Banovići, a potom je zastupnik u Skupštini TK, te vijećnik u Skupštini Općine Banovići. Nakon toga je po jedan mandat bio zastupnik u Parlamentu FBiH i Parlamentu BiH.

Oženjen je i ima dvoje djece.

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.