20.7.2024. 15:21
0
DF uputio poziv Vijeću ministara BiH: Spriječite ulazak pripadnika MUP-a Srbije u BiH
Saopćenje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije o tome da će na području Bosne i Hercegovine, tačnije Banje Luke, Foče i Trebinja, biti raspoređeni srbijanski policijski službenici, izazvala je burne reakcije u našoj zemlji.

Iz Demokratske fronte (DF) su pozvali Vijeće ministara BiH da izda nalog Graničnoj policiji BiH, po kojem bi se spriječio ulazak pripadnika MUP-a Srbije u BiH.

- Smatramo da prisustvo pripadnika MUP-a Republike Srbije u BiH dodatno komplicira odnose između države Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Ono nije u funkciji stabilnosti regiona i može proizvesti nesagledive posljedice obzirom na jasan cjelokupan politički kontekst istog. Vijeće ministara BiH s tim u vezi dužno je da svojim postupanjem eleminiše takvu mogućnost, a Granična policija BiH u ovom trenutku mora biti svjesna situacije koja se pred njom nalazi, poručili su iz DF-a.

Dodaju da, ukoliko Vijeće ministara BiH ne učini ništa po navedenom pitanju, ono će biti odgovorno za sve posljedice koje usljed njihovog nedjelovanja mogu uslijediti.

- Sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini uslijed podrivanja od strane susjeda iz dana u dan se dodatno komplicira, te stoga još jednom pozivamo Vijeće ministara da djeluje konkretno prije nego što bude kasno, zaključili su u saopćenju za javnost.

Podsjetimo, MUP Republike Srbije je saopćio da je ova odluka donesena na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone u 2024. godini, koji je 18. juna potpisan u Trebinju između MUP-a Srbije i MUP-a RS-a.

(Erna H.) 

DFSRBIJA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.