20.7.2024. 20:05
0
Erdogan: "Protivimo se ideji federalizacije Kipra, sjeverni dio je "zjenica oka Turske"
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razbio je u subotu nade za nastavak pregovora o etnički podijeljenom Kipru, na godišnjicu obilježavanja 50 godina od turske invazije koje se dogodila nakon državnog udara podržanog od Grka.

Erdogan je ponovo potvrdio svoju podršku riješenju o dvije države i odbacio mirovne pregovore zasnovane na planu federalizacije kojeg su odobrile Ujedinjene nacije, uoči vojne parade u subotu povodom obilježavanja godišnjice koja je podijelila mediteransko ostrvo po etničkim linijama.

"Vjerujemo da federalno rješenje nije moguće na Kipru", rekao je on, dodajući da je sjeverni dio gdje žive Turci "zjenica oka Turske".

Kiparski Grci odbacuju ideju o formiranju dvije države. Grčka i Kipar su u više navrata govorili da su i dalje čvrsto privrženi cilju ponovnog ujedinjenja Kipra u okviru rezolucija Ujedinjenih naroda.

"Nećemo dozvoliti jednostrane akcije, niti će kiparski Turci podleći prijetnjama. Nemoguće je zanemariti drevnu i temeljnu komponentu ostrva, kiparske Turke", rekao je Erdogan.

Kipar je podijeljen na sjever koji kontrolišu Turci i jug gdje žive Grci otkako su turske snage izvršile invaziju 1974. godine, kao odgovor na državni udar koji su podržali Grci. Ankara ne priznaje Republiku Kipar, državu članicu EU koja je inače međunarodno priznata kao jedina suverena vlast nad cijelim ostrvom. Sjever kiparskih Turaka priznaje samo Ankara.

Višestruki pokušaji da se pronađe kompromisno rješenje tokom godina su propali, posljednji 2017. u Švicarskoj, a formalni razgovori od tada nisu nastavljeni.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.