22.7.2024. 11:52
1
U BiH najviše registriranih kladionica u Evropi
Da kockanje kao navika i ovisnost ne poznje granice, pokazuju i najnoviji podaci iz Brazila. Više od 60 posto stanovnika ove zemlje koji su se kladili na neku utakmicu ili sportsku igru, izgubili su novac, piše Forbes.

Kako bi spriječila da njeni stanovnici postaju ovisni o sportskim klađenjima i online igrama, ali i napunila budžet porezima koje kladioničarske kompanije moraju platiti državi, na osnovu ostvarenih prihoda, krajem decembra prošle godine Vlada Brazila je donijela Zakon koji propisuje oporezivanje kladioničarskih kompanija, ali je ostalo još da donese niz uredbi kako bi cijeli zakon postao primjenjiv u praksi. Vlada planira ovim firmama dati rok do kraja godine da regulišu oblast. Popularna igra Tigrinho uskoro bi mogla biti regulisana, zajedno sa mnogim drugim.

Prema Ministarstvu finansija, očekivani priliv novca od poreza ove godine iznosit će oko milijardu i 970 miliona eura. Tokom prošle godine kladioničarske firme su u ovoj zemlji u sektoru ostvarile prihod od 120 milijardi brazilskih reala, što je blizu 20 milijardi eura, i predstavlja povećanje od čak 71posto u odnosu na 2020. godinu.

Ova enormna zarada koja je posljedica porazne statistike da je oko dva miliona Brazilaca ovisno o klađenju i online igrama, te da je ova zemlja treća u svijetu, iza Amerike i Engleske, po potrošnji na klađenja, privukla je pažnju zvaničnih institucija koje su odlučile stati joj u kraj, ali i napuniti državnu kasu.

Studija Brazilskog društva za maloprodaju i potrošnju (SBVC) pokazuje da je 23 posto kockara prestalo da kupuje odjeću, 19 posto je prestalo da kupuje na pijaci, a 11 posto nije trošilo na zdravlje i lijekove.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) klasifikuje ovisnost o kocki kao ludopatiju, koju karakteriše nekontrolisana želja da se nastavi sa kockanjem, neovisno o ekonomskim posljedicama na vlastiti budžet.

Bosna i Hercegovina je država sa najviše registriranih kladionica u Evropi sa više od 3.200 uplatnih mjesta koje ostvaruju enormne prihode, ali većina njih ne plaća poreze.

Kako je ranije pisao N1, kladionice koje posluju na području Federacije u prošloj godini imale su prihod od nevjerovatnih 597 miliona i 950 hiljada KM, istovremeno u budžet su uplatile nešto manje od 30 miliona maraka poreza. Dugovanje kladionica u Federaciji BiH na osnovu poreza iznose oko 49 miliona KM. Ova sredstva gotovo je nemoguće prinudno naplatiti jer, u skladu s odlukom federalnog Ustavnog suda, nije moguće zaplijeniti imovinu vlasnika već samo pravnog subjekta. A same kladionice najčešće nemaju imovinu.

U entitetu Republika Srpska postoje 804 kladionice kojima upravlja 20 kompanija. Takođe, ove kompanije širom RS imaju raspoređena 164 aparata za klađenje.

Prihodi naknada za priređivanje igara na sreću u budžetu Republike Srpske zaključno sa 22. novembrom 2023. godine iznosili su 95,6 miliona KM, pisao je Mondo.

 „Kod nas se još uvijek o kockanju ne govori kao problemu kakav on zaista jeste. Neke procjene govore da u BiH više od 500 hiljada ljudi posjećuje kladionice i kocka svakodnevno, a da od tog broja nekih 50 hiljada su patološki kockari. Što znači da su osobe koje su razvile ovisnost o kockanju“, kaže  Sanela Pekić iz Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE Sarajevo.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.