24.7.2024. 17:08
0
KCUS: Brzom reakcijom ljekara spašena ruka dvogodišnjem dječaku
Na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a uspješno je operisan dvogodišnji dječak M.K., upućen iz bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu, sa teškom povredom desnog lakta s lezijom krvnog suda odgovornim za ishranu i cirkulaciju cijele ruke.

Po prijemu u Klinički centar UNSA, formiran je multidisciplinarni tim ljekara koji su uradili hitnu dijagnostiku, a potom i složeni operativni zahvat.

Prema riječima članova operativnog tima, prim. dr. Mehmeda Jamakosmanovića i prim. dr. Edina Kulenovića, ključna je bila hitra reakcija, jer bi svako odlaganje vodilo ka amputaciji ruke.

- Zajedničkim naporom ortopeda, vaskularnih hirurga, anesteziologa, instrumentarki i ostalog medicinskog osoblja uspješno smo završili operaciju, a postoperativni tok protiče odlično.

Kolege radiolozi uradili su izvrstan dijagnostički posao, nakon čega smo mogli započeti sa operativnim tretmanom.

Cirkulacija je ponovo uspostavljena, prijelom je stabiliziran, ruka je funkcionalna i nadamo se najboljem rezultatu - kazali su dr. Jamakosmanović i dr. Kulenović.

Roditelji dječaka izrazili su zahvalnost ljekarima i medicinskom osoblju KCUS-a koji su uložili velike napore da spase ruku njihovog djeteta i omoguće mu da nastavi s normalnim životom.

- Hvala svima na brzim reakcijama, od sestara na prijemu do ljekara. Posebno smo zahvalni dr. Kulenoviću koji je prepoznao ozbiljnost situacije i pozvao kolegu Jamakosmanovića, koji je bio pripravan.

Veoma brzo je urađeno sve kako bi naš sin bio podvrgnut operaciji, bez odlaganja. Oporavak ide dobro i ubrzo idemo kući.

Drago nam je da naše dijete ima priliku nastaviti s normalnim životom, školovanjem i svim životnim događajima koji tek slijede - kazali su roditelji dječaka.

Operativni tim činili su ortopedi prim. dr. Edin Kulenović, prim. dr. Mehmed Jamakosmanović, vaskularni hirurg mr. sci. med. dr. Haris Vukas, dr. Tarik Selimović sa Klinike za ortopediju i traumatologiju, te anesteziolozi prim. dr. Suad Vuk i dr. Anes Ajanović.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.