26.7.2024. 8:16
0
Ministrica vanjskih poslova Kanade: "Osuđujuemo neustavno obilježavanje 9. januara kao Dana entiteta RS..."
FOTO: Screenshot/Youtube
Poslije saopštenja kanadske ministrice vanjskih poslova Mélanie Joly povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici u kome je još jednom izrazila stav Vlade Kanade po pitanju kulture pamćenja i sjećanja na genocid u Srebrenici.

On je snažnim riječima poručila "stojimo uz žrtve i porodice preživjelih genocida u Srebrenici u njihovoj stalnoj borbi za pravdu”, IGK je dobio novo pismo ministrice kao odgovor na više pisama u vezi situacije u Bosni i Hercegovini."

Iz nstitut za istraživanje genocida Kanada. su naveli da u ovom pismu ministrica se posebno reflektovala na anticivilizacijsko obilježavanje neustavnog 9. januara kao Dana entiteta RS.

"Ministrica je jasno još jednom izrazila stav Vlade Kanade o Bosni i Hercegovini:

"Kanada osuđuje neustavno obilježavanje 9. januara kao Dana entiteta RS. Kanada u potpunosti podržava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Kanada podržava punu integraciju Bosne i Hercegovine u Evroatlanske strukture. Kanada podržava stabilnu, sigurnu i multietničku demokratiju u Bosni i Hercegovini. Kanada zajedno sa svojim međunarodnim partnerima neće dozvoliti bilo kakvu destabilizaciju Bosne i Hercegovine, ugrožavanje mira, stabilnosti i Dejtonskog sporazuma. Kanada podržava odluke Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini".

Kanada je postala jedan od najvažnijih internacionalnih partnera Bosne i Hercegovine u kulturi pamćenja i sjećanja i snažan zagovornik jačanja države Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujemo se Kanadi, kanadskom narodu i kanadskim vlastima i institucijama na korektnom odnosu prema građanima Bosne i Hercegovine u Kanadi, za njihovu političku i materijalnu podršku Bosni i Hercegovini. Kanada je važna i razvijena država koju je dobro imati uz Bosnu i Hercegovinu. Pozivamo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da mnogo više povede računa o diplomatskim odnosima sa Kanadom. Vrijeme je da Bosnu i Hercegovinu u Kanadi predstavljaju istinski bosanskohercegovački, a ne entitetski ili partijski ambasadori.

U kanadskom Kulturnom mozaiku Bosnu i Hercegovinu branimo znanjem od onih koji je napadaju. Učimo svoju djecu da grade znanje na znanju o Bosni i Hercegovini, jer nikad ne može biti tolika snaga u onim koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu, kolika u onim koji vole Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopćenju Institut za istraživanje genocida Kanada.

KanadaBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.