6.8.2024. 9:18
1
Vulin ipak stigao u BiH, autom umjesto helikopterom
Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Srbije, stigao je u Prebilovce kod Čapljine, gdje se obilježava 83. godišnjica od ustaškog zločina nad srpskim stanovništvom u Drugom svjetskom ratu, iako mu jučer nije dozvoljen ulazak helikopterom u BiH.

On je za ATV danas rekao da su njemu pokušali zabraniti da dođe u Prebilovce.

„Ta mala pakost je trajala jednu noć, bili su veliki, važni, snažni, ali ja sam danas sa svojim narodom. Neka se oni raduju svojoj pakosti ali ja sam dana sa svojim narodom“, rekao je Vulin za ATV.

Podsjetimo, Vulin je juče izjavio da mu je zabranjeno da bude na obilježavanju stradanja Srba u Prebilovcima.

Njemu je je pola sata, sat pred let javljeno da ''u ministarstvu izvjesnog Еdina Forta (ministar komunikacija i transporta) nema niko da potpiše dozvolu za prelet.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije potom je uputilo notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković je poručio da "Vulin negira genocid, vrijeđa žrtve i njihove porodice, podriva suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, najavljuje nove ratove i stvaranje “srpskog sveta”, širi i živi velikosrspku ideju koja podrazumjeva prekrajanje granica, stipendira studentice koje veličaju ratne zločince, na crnoj je listi USA i glavni promotor malignog uticaja Rusije na ovim prostorima i još mnogo toga lošeg".

Dodao je da je "u našoj domovini kompleksnog uređenja kojeg nam je donio Dejton teško zabraniti ulazak trajno, a to je zaslužio, a zbog negiranja genocida treba ga i procesuirati po zakonima Bosne i Hercegovine".

- Nemam nikakvu nadležnost da mu zabranim ulazak, nemam nadležnost nad vojnim i policijskim letjelicama, al’ u ovom slučaju za njegov dolazak trebala je moja saglasnost. Sve dok ne pokaže poštovanje prema našoj domovini neću mu potpisati saglasnost za ulazak, kad god sam za to nadležan. I ne samo njemu, ima ih još koji mogu očekivati isti tretman. Poštujem sve one koji poštuju nas, a one koji ne poštuju Bosnu i Hercegovinu tri puta više ne poštujem, navodi Konaković.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.