10.8.2024. 15:47
0
Zvornik: Svečano otvorena džamija na Kučić Kuli
U zvorničkom džematu Đulići danas je, u prisustvu velikog broja vjernika iz Podrinja, ali i drugih krajeva Bosne i Hercegovine, svečano otvorena džamija na Kučić Kuli.

Izaslanik muftije tuzlanskog dr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko i potpredsjednik Sabora Islamske zajednice, naglasio je da je današnja svečanost značajna za muslimane ovog kraja.

- Džamije su naša duhovna odgajališta, naše luke spasa, naši duhovni zavičaji. Džamije i naša časa ulema su najzaslužnije što smo mi Bošnjaci u ovoj mjeri, u ovom obimu, komopoliti, širokogrudi, velikodušni - akcentirao je Gobeljić.

Također, Gobeljić je ukazao na trajne, neprolazne vrijednosti, za koje se svi moramo zalagati.

- Naš Poslanik je bio darežljiv, ali nije bio rasipnik, bio je strog u primjeni pravde, ali nije bio depresivan, bio je dobar, ali nije bio naivan. Mi Bošnjaci našim mladim naraštajima moramo ostaviti u amanet vjerski moral i obrazovanje. Ne tako davno, prije tridesetak godina, nismo bili dovoljno budni, obzirni, nismo se nadali da se tolika količina zla može nastaniti u ljudskim srcima, a to se dogodilo. Nedaleko odavdje se dogodio strašan zločin. Stoga, dobrota i dobrohotnost zauvijek, naivnost nikada, i vjera, vjerski, moral i obrazovanje - ukazao je on.

Vjerski moral će pomoći mladim naraštajima da nikada ne posrnu, ni prema Bogu, ni prema drugim ljudima, poručio je, između ostalog, izaslanik muftije tuzlanskog.

- Uz vjerski moral, obrazovanje će ih činiti, u svakom trenutku, sposobnim da se snađu u društvenom kontekstu, učinit će ih da dostojanstveno hodaju, i učinit će ih da budu poštovani, te da osjećaju visok stepen samopoštovanja - kazao je efendija Gobeljić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović izjavio je da su ovo „momenti ponosa i radosti, ali i momenti refleksije o onome šta ova građevina predstavlja za nas“.

- Danas smo okupljeni ovdje kako bismo zajedno obilježili ovaj značajan trenutak u našem zajedničke džamije. Džamija nikako nije fizička struktura, ona je simbol naše vjere, zajedništva i posvećenosti. Džamija je mjesta gdje se okupljamo radi molitve, gdje tražimo utjehu i snagu, ali i mjesto gdje ćemo zajedno raditi na očuvanju vrijednosti koje nas ujedinjuju. Kroz historiju, džamije su imale ključnu ulogu u zajednicima. Nadamo se da će i ova džamija biti centar gdje će se njegovati duhovnost, gdje će se širiti pozitivne inicijative, koje će koristiti općem dobru - poručio je on.

Prisutnim su se ovom prilikom obratili i imam džemata Đulići Zijad-ef. Hasanović i predstavnik Građevinskog odbora Rifet Musić, koji su, također, ukazali na važnost današnje svečanosti.

Prigodan program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, a sinoć je, uoči otvorenja džamije, proučen i mevlud.

Bošnjaci ovog povratničkog mjesta su uspjeli obnoviti život nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu. U Kučić Kuli povratak je počeo još 1999. godine. Masovniji povratak počeo je 2001/2002. godine.

Za više od dvije decenije od povratka obnovljene su skoro sve stambene jednice, urađena vodovodna i putna infrastruktura, a svečano otvorenje džamije je za mještane jedan od najradosnijih dana. 

(MINA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.