15.8.2024. 16:43
0
Sud u Goraždu poništio rješenje o oduzimanju licence za rad Američkom Sjeverozapad univerzitetu
Kantonalni sud u Goraždu poništio je rješenje Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde o oduzimanju dozvole za rad-licence, Američkom Sjeverozapad univerzitetu za zdravstvene nauke i tehnologije, iz juna ove godine, a presudom je predmet vraćen ministarstvu na ponovno postupanje.

Američki Sjeverozapad univerzitet za zdravstvene nauke i tehnologije (ANUHS/ASUZN) je pravni sljednik Internacionalnog Univerziteta Goražde koji je već mjesecima u fokusu pažnje bh. javnosti zbog istrage koja se vodi u vezi sa nezakonitim izdavanjem diploma.

"Dana 12.08.2024. godine Kantonalni sud u Goraždu donio je presudu kojom je poništio rješenje od 12.06.2024. godine, te predmet vratio Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na ponovno rješavanje.

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde će u narednom periodu nastaviti poduzimati radnje shodno zakonskim propisima u pravcu u kojem je i do sada radilo", saopćili su iz resornog ministarstva.

Podsjetili su da je ministarstvo u periodu mart – april prošle godine na osnovu zahtjeva stranaka izvršilo vanredni inspekcijski nadzor nad radom visokoškolske ustanove American Northwest University of Health, Science and Techology/Američki Sjevero-zapad Univerzitet za zdravstvene nauke i tehnologije - tadašnji Internacionalni Univerzitet u Goraždu.

Donijelo je rješenje kojim je naloženo toj visokoškolskoj ustanovi da u roku od šest mjeseci otkloni utvrđene nedostatke.

Istim rješenjem zabranjen je i upis studenata na svim studijskim programima u periodu otklanjanja nedostataka i do momenta sticanja ponovne akreditacije.

"Nakon isteka roka od šest mjeseci analizom inspektora za obrazovanje resornog ministarstva, utvrđeno je da nisu otklonjeni svi nedostaci nakon čega je ministarstvo za obrazovanje, mlade nauku, kulturu i sport BPK uz traženje mišljenja i preporuke Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH u junu ove godine donijelo rješenje kojim je ovoj visokoškolskoj ustanovi oduzeta licenca te zabranjen rad", podsjetili su iz ministarstva. 

Iz Američkog Sjeverozapad Univerziteta za zdravstvene nauke i tehnologije od ministarstva za obrazovanje traže da donese novo rješenje te bez odlaganja poduzme aktivnosti potrebne za nastavak postupka akreditacije tog univerziteta.

(Ajdin B.)

Goražde
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.