23.8.2024. 17:44
0
Općinski sud odredio datum: Imovina BHRT-a ide na prodaju 25. septembra
Općinski sud u Sarajevu, tačnije sudija Mehudin Duraković zakazao je za 25. septembra ročište za prodaju imovine koja je vlasništvu BHRT-a.

Upravo o ovome sinoć je govorio i lider Stranke za BiH Semir Efendić koji je u programu FTV-a kazao kako se vlast bavi uređivanjem Federalne televizije a kako je Sud BiH zakazao datum prodaje imovine BHRT-a.

Riječ je o pravnoj stvari u kojoj European Broadcasting Union (EBU) ima potraživanja prema BHRT-u, pa je tako Sud donio zaključak u kojem se određuje prva prodaja nekretnina upisanih u ZK uložak broj 7222 KO SP-Dolac, označen kao parcela vrt, površine 1100 metara kvadratnih, zatim oranica njiva 540 metara kvadratnih, kao i veliku njivu površine 870 metara kvadratnih, 524/1 ekonomsko dvorište, površine 8096 metara kvadratnih benzinska stanica.

Određena je i prva prodaja 8509 KO SP-Dolac, označene kao parcela broj 523/2 zgrada Radio i televizije, zgrada površine 575 metara kvadratnih, prenosi Patria.

Vrijednost predmetnih nekretnina utvrđuje se u ukupnom iznosu od 165.564.697 KM na osnovu nalaza sudskog vještaka građevinske struke Muje Isakovića.

Inače, na ročištu za prvu prodaju ne mogu se nekretnine prodati ispod polovine utvrđene vrijednosti.

Na osnovu sudske presude, BHRT je dužan isplatiti Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) 17 miliona KM. Dug koji datira iz 2007. godine razlog je zašto je BHRT pod sankcijama EBU-a od 2017.

Podsjetimo, EBU je 2016. godine podnio tužbu protiv Radiotelevizije BiH, a vrijednost spora iznosila je 12.198.170,70 KM - i to za godišnju naknadu za članstvo u uniji, kao i za pojedinačne naknade za prenos sportskih i drugih prava.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.