27.8.2024. 10:23
0
Kantonalno vijeće Stranke za BiH: Vlast u Kantonu Sarajevo mora odgovoriti zašto provodi 'tihu redukciju' vode?
Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo želi da podsjeti cjelokupnu javnost, a posebno JP Vodovod i kanalizacija, Vladu KS, Ministatstvo privrede, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, na član 31. Zakona o vodama KS.

U navedenom članu 31. navodi se: "Zakonodavni i izvršni organi Kantona, organi Grada, općine, pravna lica, kao i građani Kantona, dužni su, svako, u okviru svojih prava i obaveza i realnih ekonomskih mogućnosti, da sprovode mjere i aktivnosti kojima će se obezbijediti da svi građani Kantona i ostali korisnici voda za piće na području Kantona budu u jednakom položaju kada je u pitanju snabdijevanje vodom za piće, kako u pogledu količine, tako i kvalitetu voda."

"Trenutno u Kantonu Sarajevo je prisutna 'tiha redukcija' vode i mnoga naselja su neuredno snabdjevena vodom ili je već danima nemaju. Nadležni o ovom problemu šute i ovakvim postupanjem direktno dovode građane Kantona u nejednak položaj kada je u pitanju snabdjevanje vodom za piće, kako u pogledu količine, tako i kvalitete vode. U pojedinim naseljima je već prisutna pojava da građani moraju ići u druge dijelove grada da peru svoj veš, jer danima nemaju vode", navode iz Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo.

Dodaje se da građani Kantona su već navikli da javna preduzeća ne obavljaju svoje redovne funkcije osim da prate dužnosnike vlade i direktore kako se uredno slikaju za razne potrebe i sami sebe hvale.

"Međutim, ovaj nerad i sakrivanje odgovornih od javnosti, kao i odsustvo davanja tačnih podataka o snabdjevenosti vodom sada već prelazi u mogući problem krivične odgovornosti, jer građani u KS nisu sada svi u jednakom položaju. Mnogima je uskraćena voda i to uskraćivanje nije uopće praćeno adekvetnim obavještenjima i upozorenjima kako bi se građani barem pripremili za sate ili dane bez vode. Ujedno, šta rade inspekcijski organi, šta rade ministarstva, šta radi Vlada KS, NIŠTA. Svi šute i provode "TIHU REDUKCIJU VODE U KS". Na kraju, jedno pitanje Vladi KS i nadležnom ministarstvu: Da li ste pripremili odluku o poskupljenju vode i kada mislite dovesti preduzeće ViK u stanje da može u svakom trenutku odgovoriti na pozive građana koji gledaju potoke vode koji se slijevaju ulicama, a u domovima suhe česme?", kaže se u saopćenju.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.