29.8.2024. 12:27
0
Elektronsko plaćanje taksi i izdavanje izvoda i za stanovnike drugih općina FBiH
U cilju omogućavanja bržeg i efikasnijeg pružanja usluga i povećanja zadovoljstva korisnika Općina Centar u julu mjesecu ove godine uvela je elektronsko plaćanje administrativnih taksi i izdavanje izvoda iz matičnih knjiga, čime je postala prva lokalna zajednica koja je uvela ovakav sistem.

Za nešto više od mjesec dana zaprimljen je veliki broj zahtjeva za ove vrste usluga, a Općina Centar je otišla i korak dalje pa omogućila i stanovnicima drugih općina sa područja cijele Federacije BIH da online podnesu zahtjeve i na kućnu adresu dobiju izvode iz matičnih knjiga (rodni list, državljanstvo, smrtni list, vjenčani list...).

Naime, stanovnici sa područja cijele Federacije BiH mogu elektronski izvršiti plaćanje administrativnih taksi i zatražiti izdavanje izvoda iz matičnih knjiga na kućnu adresu. 

Općina Centar dio je Centralnog matičnog registra Federacije BiH, pa samim tim može pristupiti jedinstvenoj elektronskoj bazi podataka iz svih matičnih knjiga koje se vode u FBiH.

Ovo je još jedan važan korak ove lokalne zajednice u procesu digitalne transformacije, modernizacije javne uprave i povećanja efikasnosti pružanja usluga građanima.

Online naplata administrativnih taksi je moderno i praktično rješenje koje omogućava građanima da brzo i jednostavno izvrše plaćanje putem interneta. Ovaj sistem omogućava građanima da koriste različite online platne metode, bez da čekaju u redovima kako bi izvršili plaćanja. Ovakav sistem će dodatno pružiti transparentnost i evidenciju transakcija, što olakšava praćenje i upravljanje finansijskim tokovima.

Izvodi i uvjerenja o činjenicama iz matičnih knjiga izdaju se u skladu sa članom 64. stav 1. Zakona o matičnim knjigama”(Sl. novine FBiH”, br. 37/12 i 80/14) na usmeni ili pisani zahtjev lica na koje se odnose podaci, njegovog punomoćnika ili člana njegove uže (bračni partner, djeca) i šire porodice (roditelji – otac, majka, očuh, maćeha, usvojitelji, unuci, braća, sestre, djedovi i bake), usvojitelja ili staratelja.

Zahtjevi se podnose putem linka https://www.centar.ba/e-uprava/e-maticar 

Pogledajte kratko video uputstvo o korištenju usluge: 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.