4.9.2024. 15:28
0
Schmidt u Banja Luci održao sastanak sa Badnjevićem i Durakovićem: Dodik kaže da će ga "deportovati iz RS-a"
Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je razgovarao sa potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem u Banjoj Luci. Razmijenili su stavove o aktuelnim političkim prilikama u BiH, sa posebnim osvrtom na položaj povratničkih zajednica u Rs.

"Visoki predstavnik je naglasio da secesionističke i autoritarne težnje, skupa sa negativnom retorikom koja teži da izazove podjele, usporavaju napredak na putu reformi i integracija što ima stvarne posljedice za sve građanke i građane BiH. Političke elite moraju pokazati stvarnu opredijeljenost za rješavanje problema u duhu zajedničkih prioriteta za dobrobit svih u BiH", saopćeno je iz OHR-a.


Schmidt je jutros posjetio i Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) te dao podršku ovoj instituciju.


Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je danas u Doboju da je upoznat da je Schmidt u Banjaluci.

"Mislim da ga sada juri policija da ga izbaci, ako nije već deportovan", rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje o dolasku u Banjaluku.

"Znate kakve su to uhlebe koje se uvlače da ih niko ne vidi i onda kad mi kažemo postavićemo punkt da ih hapsimo, kažu, a, ne možete to samo njemu. On je to uradio jer je znao da smo mi sada u Doboju. Što nije došao u Doboj pa se prošetao ovamo. Šeta kad nas nema", kazao je Dodik.

A, onda, je dodao da on nema nikakav problem što Schmidt šeta Banjalukom.

"Neka šeta. Banjaluka je slobodan grad. Ali ono što je tačno, on nije ušao ni u jednu instituciju. On je tamo, vidim da je tamo uhvatio onoga bošnjačkog potpredsjednika, dobro oni imaju pravo na kontakt, ne kažem da nemaju, ali ću ja razmisliti o tome da li je to udarac na Republiku Srpsku od strane bošnjačkog potpredsjednika ili nije. U mojim rukama stoji mnogo štošta i na njegov rad. Ako radiš protiv Republike Srpske, e majstore izvini. Ja ne branim, ako je otišao u kafanu, ja ne branim to je u redu, ali u institucijama postoji jasan zaključak da je on lažan i da ne može u funkciji u kojoj se on predstavlja lažno biti primljen", poručio je Dodik.

Kazao je da je o dolasku Schmidta obaviješten uoči početka sjednice Glavnog odbora SNSD-a u Doboju.

"Kada su me obavijestili, ja sam rekao tražite ga i izbacite ga", kazao je Dodik.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.