23.10.2024. 13:21
0
Kantonalni odbor SDP-a zatražio od Predsjedništva BiH smjenu Faruka Kapidžića
Održana je sjednica Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP Sarajevo u proširenom sastavom na kojoj su pored članova Predsjedništva bili prisutni ministri i zastupnici sarajevskog SDP-a sa svih nivoa vlasti, gradonačelnica, načelnici općina. Sjednica je rezultirala nizom zaključaka, analiziranjem aktuelne političke situacije i pronalskom rješenja za neke od gorućih problema u Kantonu Sarajevo, ali i analizom ostvarenih rezultata sarajevskog SDP-a u kantonu.

- Predsjedništvo KO SDP BiH Sarajevo zadovoljno je ostvarenim rezultatima na izborima. U narednom periodu uslijedit će detaljna analiza i još intenzivniji rad u općinskim vijećima i na načelničkim pozicijama u Starom Gradu i Novom Sarajevu. Čestitke Irfanu Čengić i Benjamini Karić na načelničkim pozicijama. Čestitamo svim izabranim vijećnicima SDP-a na uspjehu. Zahvaljujemo se svim učesnicima izbornog procesa koji su doveli SDP do sjajnog rezultata. Broj vijećnika na nivou cijelog kantona porastao je za 75% - saopćeno je iz SDP-a KS.

Podsjećaju da su zadržani načelnici koje su podržali u Ilidži i Centru te je ostvarena pobjeda u Ilijašu.

- Nakon analize rezultata, detaljno je razmatrana politička situacija i svi neophodni koraci koje je potrebno napraviti kako bi Kanton Sarajevo ostao na svom putu razvoja. Predsjedništvo SDP BiH Sarajevo će od partnera u Vladi Kantona Sarajevo tražiti hitnu zajedničku analizu rada svih imenovanih zvaničnika, kako unutar same Vlade, tako i ostalih imenovanih lica u institucijama, te poduzimanje adekvatnih mjera za unapređenje rada uključujući i potrebna kadrovska pojačanja. Sarajevski SDP zahtijeva hitne izmjene i dopune Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo kako bi se vratio dignitet ovoj instituciji, koja je temelj demokratskog odlučivanja i zastupanja građana - navodi se iz SDP-a KS. 

Smatraju da su ove izmjene ključne za unapređenje rada Skupštine, s fokusom na odgovornost i efikasnost o donošenju odluka kako Skupštine kao zakonodavnog organa vlasti, tako i svakog zastupnika pojedinačno.

Predsjedništvo KO SDP BiH Sarajevo uputilo je i zahtjev Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za smjenu Faruka Kapidžića iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Svojim političkim utjecajem kao predsjednik KO SDA Sarajevo, kontinuiranim lošim radom, kao i sukobom interesa ne može kvalitetno doprinijeti radu u ovoj instituciji, smatraju u SDP-u.

Podsjetimo, Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo utvrdio je da je Faruk Kapidžić u sukobu interesa. Raport je objavio odluku Ureda kojom se od Kapidžića traži da u roku od 30 dana podnese ostavku na jednu od dvije funkcije koje obavlja. Kako se navodi u odluci, Ured je postupao po anonimnoj prijavi u kojoj se navelo da je Kapidžić u sukobu interesa jer obavlja dvije funkcije istovremeno - zastupnik je u Skupštini Kantona Sarajevo i član je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. 

Ured je nakon toga utvrdio da je Kapidžićevo 'sjedenje na dvije stolice' u suprotnosti sa Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije Kantona Sarajevo.

Predsjedništvo SDP BiH Sarajevo je zadužilo izabrane i imenovane zvaničnike na svim nivoima vlasti da hitno pokrenu pitanje izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda, a sve u pravcu pravednije i pravičnije raspodjele istih uzimajući u obzir da će Kanton Sarajevo zbog ranijih izmjena navedenog zakona ostati uskraćen za preko 350 miliona KM u periodu 2023.-2025. Predsjedništvo KO SDP Sarajevo upućuje inicijativu Gradskom vijeću Grada Sarajeva i Skupštini Kantona Sarajevo da, svako u okviru svojih nadležnosti, poduzme neophodne aktivnosti prema nadležnim organima u cilju stvaranja uslova kako bi se izmjenom pozitivnih propisa omogućio (Izborni zakon, Ustav FBiH, Ustav Kantona Sarajevo, Statut) neposredan izbor gradonačelnika Grada Sarajeva - navodi se iz SDP-a KS.

Također su pozvali i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS da hitno reaguje na inicijativu za donošenje Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koja je podnesena prije više od godinu dana. 

- Problem legalizacije objekata je gorući za veliki broj građana i značajno utiče na njihov svakodnevni život. S obzirom na to da do danas nije dobijen odgovor od resornog ministarstva, insistiramo na tome da se ova inicijativa uvrsti u dnevni red te da se proces donošenja Zakona ubrza radi rješavanja ovog važnog pitanja. Pozivamo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS da što prije delegira prijedlog formiranja komunalne policije na dnevni red Skupštine Kantona Sarajevo. S obzirom na narušenu čistoću grada i važnost regulisanja komunalnog reda, smatramo da je od suštinske važnosti da se ovaj prijedlog stavi na glasanje kako bi se osiguralo kvalitetnije upravljanje komunalnim uslugama i održavanjem čistoće. Svi izabrani i imenovani zvaničnici sarajevskog SDP-a na svim nivoima vlasti nastavit će odgovorno raditi u interesu svih ljudi, još kvalitetnije će raditi na razvoju zajednice i unapređenju kvaliteta života, i sigurni smo da ćemo opravdati povjerenje građana - naveli su.

(Erna H.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.