23.10.2024. 16:59
0
Počelo suđenje lideru SDS-a: Svjedok tvrdi da je dao 20.000 eura za slavu stranke, pa mu traženo 100.000 KM
Suđenje načelniku općine Teslić Milanu Miličeviću optuženom za trgovinu utjecajem, počelo je danas u Okružnom sudu Banja Luka. Miličević je ujedno i predsjednik SDS-a. Svjedok Alen Seferović iz Teslića kazao je u sudu da je 2016. godine Miličeviću dao 20.000 eura za slavu SDS-a.

Te godine, objasnio je, mijenjan je regulacioni plan na prostoru gdje je Seferović planirao praviti zgrade. Tvrdi da mu je kasnije traženo 100.000 KM za dobijanje upotrebne dozvole. Drugooptuženi u ovom predmetu je Nikola Stokić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Općine Teslić, optužen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Optužbe se odnose na postupke u nadležnosti općine Teslić u vezi s gradnjom stambeno-poslovnog objekta vlasnika i investitora Alena Seferovića, a inkriminisana djela se odnose na period od 2018. do 2024. godine. Svjedok Seferović izjavio je u sudu da su mu Miličević i Stokić radili brojne opstrukcije i kočili u dobijanju upotrebne dozvole te priličinili milionsku štetu. 

- Nakon izmjene regulacionog plana 2016. godine, na osnovu kojeg sam morao da dokupim zemlju za zgradu, dao sam Miličeviću 20.000 eura i rekao je da je to za slavu SDS-a. Zemlju sam dokupio i tada sam častio Stokića sa 5.000 eura da se sve ubrza - kazao je Seferović.

On tvrdi da mu je 2018. godine Stokić sugerisao da "uplani zgradu", te rekao da ode kod Miličevića, što je svjedok uradio. U sudu je izjavio da mu je Miličević tada spomenuo da treba poslovni prostor za ordinaciju.

- Mislio sam da hoće da kupi i ponudio mu jeftinije, ali on mi je rekao da se nismo razumjeli... Prstima je pokazao novac i napisao 100.000 KM, a zatim naveo tri stavke - pod jedan novac, pod dva poslovni prostor i pod tri stan - ispričao je Seferović.

Pričao je i o tome kako je dugo trajala procedura za dobijanje upotrebne dozvole, a da su Stokić i Miličević navodno stalno navodili nove razloge, što je on protumačio da čekaju novac. 

- Jednom sam pitao Miličevića je li rješenje ono što je traženo prije, a on je klimnuo glavom - rekao je Seferović i dodao da je uz savjet brata Radenka Nikolića prošle godine odlučio da sve prijavi Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA-i.

Tada je pristao da bude informator.  Nikolić je također danas svjedočio.

-Svog brata vidio sam kao janje između dva vuka koji gledaju šta će večerati. Svaki put na sastancima sa njima, kako mi je rekao brat, tražen je novac - izjavio je Nikolić.

U optužnici se navodi da je jedan od sastanaka Seferovića i Miličevića sniman, a tokom kojeg je Seferović donio Miličeviću 40.000 KM označenih novčanica. Dodaje se da je novac ponudio Miličevića uz riječi "brat je donio dio".

- Miličević ga je, znajući da se radi o novcu, zaustavio gestikulacijom rukama i rekao "Nemoj molim te ništa, 'ajd kad te moli tvoj brat. Polako, evo otvoreno ti kažem, 'ajmo prvo realizovati šta možemo", a potom "Nemoj molim te, 'aj da napravimo neki rezultat, nemoj u prazno" - navedeno je, između ostalog, u optužnici.

U optužnici se navodi i da su nakon ovog sastanka općinski organi donijeli određena rješenja, ali da je nedugo zatim sve opet stopirano.

- Kada su obojica osumnjičenih dobili informacije da su predmet krivične istrage, obustavili su sve započete aktivnosti i prekinuli komunikaciju sa investitorom - istaknuto je u optužnici.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.