8.12.2023. 9:03
1
Koliko je Aleksandra Prijović zaradila na pet Arena? U plusu i taksisti
FOTO: Instagram
Aleksandra Prijović (28) s pet koncerata u šest dana je rekorderka u popunjavanju zagrebačke Arene. U tom periodu prodefilovalo je kroz Arenu oko 90.000 ljudi. U srijedu oko pola 1 ujutro završila je "Prijomanija" u Zagrebu, a sad se svi pitaju koliko je Prija zaradila i koliko je pjevačicu iz Beloga Manastira to sve stajalo? Koliko od njenog spektakla su zaradili Grad Zagreb, a koliko taksisti, konobari i iznajmljivači apartmana?

Prema slobodnoj procjeni, Aleksandra je samo od prodaje karata uprihodila 2,780.000 eura. Međutim, u to treba uračunati troškove kao što je zakup Arene, scenografija, svjetla, bend... Nisu ti troškovi mali, ali su naspram zarade zanemarivi. Aleksandra je, prema cjenovniku zagrebačke Arene, zakup prostora za pet koncerata platila oko 120.000 eura. Najjeftinija karta bila je 25, a najskuplja 130 eura, koliko je bilo potrebno izdvojiti za VIP ložu.

Na dan koncerta su se karte za tribine dole, koje su u pretprodaji stajale 32 eura, u oglasima prodavale za 200 eura. Kako se navodi na stranici Arene, dvorana može primiti 22.000 posjetilaca, ali kod Prijovićke je 150 barskih stolova smanjilo tu mogućnost.

Procjena je da je oko 18 hiljada obožavalaca bilo svake večeri na koncertu. Stigli su iz Njemačke, Slovenije, Austrije, BiH, svih dijelova Hrvatske, a prevoz su osigurali na vrijeme.

"I vi idete na Prijovićku? Evo, cijeli dan vozim ljude na koncert. Ima ih iz Bosne, Dalmacije, od svuda. Nikad nisam vidio nešto ovako" govori zagrebački taksista na zakrčenom autobuskoj stanici u nedjelju naveče.

Svi su tad, čini se, išli gledati Aleksandru Prijović, koja je u Zagrebu popunila hotele i apartmane, zakrčila saobraćajnice i podstakla nove poslovne ideje. Obrtnici iz Slavonije obožavaocima su dali odličnu ponudu. Pokupe ih na kućnoj adresi, dovezu do Arene, a onda vrate kući. Cijena? 50 eura.

"I prije nego što sam objavio prevoz, dobio sam puno upita. Baš su me 'išamarali' porukama" priča slavonski vlasnik obrta za prevoz putnika.

Ponuda se prezentovala sama, a za sprovođenje im je trebalo dosta goriva, volje i strpljenja za trosatno slušanje repertoara popularne pjevačice pet dana zaredom.

"Vozili smo kombijima. Dva kombija za svaki koncert, otprilike šesnaest putnika po koncertu" priča obrtnik.

Cijene za grupe bile su nešto niže, ali vrtjele su se, govori, oko 50 eura. Za 16 putnika po koncertu ovaj obrtnik je zaradio 800 eura. U pet dana njihova je zarada bila oko 4000 eura, a kad se oduzme trošak goriva, dolazimo do iznosa od 3500 eura. Bila je pretežno ženska klijentela.

"Nešto mladih cura, nešto gospođa u godinama. Ko je bio luđi? Gospođe u godinama, naravno" kaže on.

Njihov obrt nije bio jedini koji je odlučio voziti na Prijovićku, interes je bio toliki da se razvila konkurencija. Turistička agencija Potepuh iz Međimurja u svom prevozu je nudila piće dobrodošlice i kuvano vino te party atmosferu. Prijovićku su ipak najviše slušali svi oni koji su ovih pet koncerata radili u zagrebačkoj Areni. Obezbjeđenje, garderoberke i konobari. Na garderobi ih je bilo 50, čuvara 220, a konobara 180, rekli su organizatori.

"Top nam je bilo, jako volimo Priju" govore djevojke iz garderobe.

A zarada?

"Bilo je dosta napojnica" kažu stidljivo.

Najviše se naručivalo pivo, a od žesti viski i džin.

"Uglavnom su svi ostavljali bakšu, tako da smo imali sasvim dovoljno" priča konobarica koja je radila svih pet večeri.

Dodaje kako im je najprometnije bilo posljednja dva dana jer su se tad baš "satrali".

Iz Turističke zajednice Grada Zagreba kažu da je tokom Aleksandrina prva dva koncerta broj dolazaka u odnosu na prethodnu godinu bio veći za 22 odsto, a broj noćenja veći za 14 odsto. Iz Poreske uprave objašnjavaju kako je teško uporediti zaradu u ugostiteljstvu s prethodnom godinom jer su zbog inflacije cijene povećane.

Pjevačica je s porodicom, prijateljima i bendom odsjela u luksuznoj Esplanadi na sedam dana. Noć u njihovu Deluxe apartmanu iznosi oko 400 eura. Kad se sve oduzme i zbroji, Prijaovićka je čisto zaradila oko 2.5 miliona eura, prenose "24Sata".

(Aldin B.)

1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.