8.2.2017. 20:34
0
Otvorena izložba 'Na slikarskome tragu Behaudina Selmanovića' Adele Nurković
Izložbom slika ''Na slikarskome tragu Behaudina Selmanovića u Stocu'' autorice Adele Nurković Kulenović večeras je u Sarajevu otvorena Peta Sarajevo UN sedmica međuvjerskog sklada u svijetu.

Posjetioci u naredna tri dana mogu vidjeti slike rađene u tehnici akril na platnu nastalih u Stocu tokom autoričinog studijskog putovanja, a koje su inspirisane djelom bh. slikara Behaudina Selmanovića.

Njegovo slikarstvo, kazala je Feni Adele Nurković Kulenović, spaja religijske odnose. Izrazila je žaljenje što se o ovom velikom bh. suvremenom umjetniku jako malo zna te istakla da ga tadašnje društvo nije prihvatalo kao umjetnika, jer nije radio ono što mu se kaže, što je i razlog njegove dosadašnje anonimnosti.  

- On je govorio da je prije slikanja uvijek uzimao abdest i nikada nisam čula ljepšeg, toplijeg i svetijeg trenutka slikanja - kazala je Nurković Kulenović te dodala da je rad Selmanovića karakterističan zbog upotrebe snažnog kolorita, jasnog crteža i nevjerovatnih boja koje oduševljavaju.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.