2.5.2017. 12:05
0
"Udaljavamo se od moralnih vrijednosti koje su osnova našeg razvoja"
Konceptualni umjetnik Almir Dervišević realizirao je ispred zgrade Međunarodnog suda pravde u Hagu postavku umjetničke instalacije koju je posvetio svim žrtvama nepravde, odnosno čovječanstvu kao žrtvi nepravde.

Autor za Fenu kaže da je to umjetničko djelo - instalacija nastalo iz njegovog osjećaja potrebe da postavi neka pitanja sebi i drugima u traganju za istinom i pravdom.

- Biti na putu pobjede je biti pravedan, biti iskren, istinit i od istine, živjeti i umirati s istinom - naglasio je.                                                                                                                  

Kaže da je to njegovo djelo posvećeno odsustvu pravde te naglašava da, živeći neistinu (iluziju) i udaljavajući se od pravde, čovječanstvo gubi orijentaciju doživljavajući neistinu istinom, a istinu neistinom.                            

- Udaljavamo se od univerzalnih moralnih vrijednosti koje su osnova našega razvoja i opstanka. Udaljavamo se od onih vrijednosti koje nas zbližavaju, koje nas čine svjesnima vrijednosti života, zajedničkoga postojanja. Zarad ostvarenja pravde i mira pozivam da živite istinu. Pozivam da istina bude mjesto našega susreta i način našeg življenja s ciljem da pravda vlada svijetom. Pozivam da se zajedno sjećamo svih žrtava nepravde, kolonijalizma, neokolonijalizma, fašizma, neofašizma, nacionalizma, komunizma, kapitalizma, terorizma i cionizma, te drugih oblika sistematskog uništavanja kultura, naroda, država, sistematskim oduzimanjem života, prava i slobode - istaknuo je autor i poručio"„osudimo nepravdu bilo gdje i bilo kad, živimo istinu. Pravda za sve, svi za pravdu“.

Pojasnio je da dio postavljene instalacije čine bijele kapice koje pripadnici islamske vjere koriste tokom molitve. Kapice u kontekstu te instalacije simboliziraju, kaže, milione ubijenih muslimana u protekla dva vijeka. 

Obrazlažući zašto u tom djelu, na tom mjestu i ovom vremenu izdvaja muslimane kao žrtve koje se posebno ističu u obimu stradanja, kao žrtve nepravde Dervišević kaže da je mali broj onih koji su odgovarali za počinjenu nepravdu, oduzimanje imovine, slobode i života miliona muslimana širom svijeta, "u nekim dijelovima svijeta niko“.                                                           

- Svjedočimo da je i riječ postala način djelovanja protiv drugoga, nanoseći mu uvrede i bol istovremeno kreirajući potencijalne izvršioce zločina. Kreirajući strah i pohlepu stvaraju se nosioci zlih ideologija. Na ovaj način koji je već vijekovima prisutan zapravo se uništava društvo u cjelini - naglasio je.

Almir Dervišević autor je i projekta nazvanog "Pravda za BiH, autobusko stajalište Internacionalni sud pravde", koji je prošle godine predstavio ispred zgrade Međunarodnog suda u Hagu, a u okviru njega realizirao je mnoge instalacije poput djela ''Pravda za sve, svi za pravdu'' koje čini prijevod te rečenice na desetke jezika svijeta. Na to su ga, kaže, motivirale žrtve nepravde, ubijeni, ranjeni, mučeni, pokradeni, obespravljeni građani BiH, žrtve i počinioci zločina i agresije kako iz prijeratnog, tako i iz ratnog, odnosno poslijeratnoga perioda.

Autor je i projekta "Pozor Mine", a postavio ga je na istom mjestu prošle godina s nadom da će taj sud svojim radom doprinijeti da pravda vlada svijetom i da zamijeni mine i minska polja na zemlji i u njoj. Radio je dugo na tom projektu koji ima za cilj doprinijeti jačanju svijesti društva o opasnosti od "mina i minskih polja“, u smislu da ukaže na problematiku čovjeka kao nosioca niz negativnosti unutar sebe. Autor upravo te negativnosti doživljava kao ''mine'', s obzirom na to da je njihovo negativno djelovanje na društvo ogromno.

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević rođen je 1972. u Sarajevu, a trenutno živi i radi u Holandiji. Školovao se pri Visokoj školi primijenjenih umjetnosti u Utrehtu i Likovnoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. U periodu 1994. - 2004. studirao je na odsjecima arhitekture, likovne umjetnosti i nastavničkom odsjeku. Diplomirao je 2000. kao likovni umjetnik smjer kiparstvo, a 2004. na nastavničkom odsjeku i stekao zvanje docent likovne umjetnosti.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.