2.11.2023. 19:40
0
Istraživanje: Dječje pjesmice imaju vrlo pozitivan učinak na jezički razvoj beba
Kako bebe reaguju na pjesme koje roditelji pjevaju svojim bebama i kakvu ulogu imaju u djetetovom razvoju? Novo istraživanje pokazuje da pjesme koje roditelji pjevaju bebama i kako bebe reaguju na različite ritmove imaju uticaj na njihov jezički razvoj.

Muzika od najranije dobi igra važnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi. Istraživači sa Univerziteta u Beču sada su se zapitali kako novorođenčad reaguju na različite ritmove pjesmica koje im roditelji pjevaju i kakve posljedice percepcija i obrada tih ritmova ima na jezički razvoj.

Tokom istraživana majke su pjevale svojim sedmomjesečnim bebama dvije poznate dječje pjesme: jednu uspavanku i jednu veselu pjesmu. Aktivnost mozga novorođenčadi mjerena je elektroencefalografijom (EEG). Također su promatrani ritmički pokreti beba (npr. ljuljanje).

Kada su ova djeca napunila 20 mjeseci, roditelji su putem upitnika ispitani o vokabularu svoje djece. Rezultati su pokazali da je bebama bilo lakše pratiti uspavanku, međutim, više ritmičkih pokreta pokazale su tokom slušanja vesele pjesme. Zanimljivo je da se samo vesele pjesmice u kombinaciji s ritmičkim pokretima pozitivno odražavaju na rječnik djece u dobi od 20 mjeseci.

Daljnja istraživanja biće usmjerena na razvoj više programa intervencije koji ciljaju na unapređenje muzičke interakcije između roditelja i beba, te njihov kognitivni i jezički razvoj, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Bebe
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.