19.7.2024. 18:19
0
Teška borba: Lari se zbog pirsinga pokrenula bolest zbog koje ne izlazi iz kuće
Lara Avalt je četrdesetosmogodišnja žena koja iz kuće ne izlazi već dvije godine zbog toga što je oboljela od eritromelalgije, rijetkog stanja koje izaziva bol, crvenilo i vruc´u kožu, najčešc´e na licu, stopalima i rukama. Ona jede samo hladnu hranu jer u dodiru sa bilo kojom količinom toplote ili stresa dobije užasno bolne simptome.

Neopisiv bol

Aprila 2022. Lara je radila pirsing na hrskavici u desnom uhu. Dva dana kasnije, uho je postalo crveno, toplo na dodir i natečeno. Lara objašnjava da je mislila kako je dobila infekciju pa je otišla u hitnu pomoć.

Tokom narednih dana, crvenilo se proširilo na Larin obraz i poslije dvije sedmice prekrilo joj je cijelo lice, vrat i lijevo uho. 

- Bol je bio neopisiv. Osjećala sam se kao da gorim - kazala je Lara.

Nakon posjete ljekaru opće prakse, propisana joj je steroidna krema koja je samo pogoršala simptome. Potom je podvrgnuta testovima krvi i urina na bolesti koje mogu izazvati upale, kao što su rak i poremećaji krvi. Ali svi rezultati su bili negativni.

Na kraju je upućena kod privatnog dermatologa, koji joj je dao više antibiotika i lokalnih tretmana, ali ništa nije pomagalo. Doktori su odradili biopsiju i rezultati su zaključili da možda ima rozaceu, dugotrajno stanje kože koje utječe na lice.

Zbunjeni ljekari

Mjeseci su prolazili, a ljekari su bili potpuno zbunjeni Larinim stanjem.

U septembru 2022. godine, Lari je konačno dijagnosticirana eritromelalgija, ali uprkos tome lista tretmana sastojala se od lijekova za krvni pritisak, antidepresiva i antiepileptičnih lijekova.

- Apsolutno ništa nije pomoglo. Jedino što sam mogla da uradim je da stalno držim led na svom tijelu. Tokom zime, šetala sam po kući u majici, šorcu i bez čarapa, jer bi svaka mala količina toplote od centralnog grijanja izazvala buktinju - kazala je Lara.

U maju je Lara upućena kod drugog ljekara, specijaliziranog za eritromelalgiju.

Nakon krvnog i vizuelnog testiranja, otkrila je da ima sindrom hroničnog inflamatornog odgovora (CIRS), bolest uzrokovanu izlaganjem biotoksinima, koja je izazvala reakciju eritromelalgije kada joj se probušilo uho.

Uprkos tome, Lara i dalje dobija napade svakog dana. Može da jede samo hladnu hranu, kao što su salata, lubenica i krompir, i zatvorena je u kući.

- To je tako demorališuće. Učestvujem u kliničkim ispitivanjima i nadam se da će jednog dana doći do pomaka - rekla je Lara.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.