20.2.2024. 12:53
0
Energoinvest završio dva velika projekta u Africi: Gradi dalekovod u Albaniji
Kompanija Energoinvest iz Sarajeva očekuje svečano puštanje u rad 115 kilometara dugog 400kV dalekovoda i 400/220/33kV trafostanice, i preko kojih se po prvi put međusobno povezuju elektroenergetski sistemi Tanzanije i Kenije u Africi.

Na ovom projektu vrijednom 100 miliona američkih dolara radili su četiri godine.

- Kada govorimo o naponskom nivou od 400 kV, dalekovoda i posebno u djelatnosti izgradnje trafostanica, moram napomenuti da  je to nešto što ni onaj prijeratni Energoinvest nije mogao da napravi. Mi smo to danas uspjeli i izuzetno smo sretni i ponosni, kaže ovim povodom generalna direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Tanzania Electric Supply Company Limited (TANESCO), odnosno Elektroprivreda Tanzanije imala je posebne zahtjeve glede očuvanja okoliša u području gradnje jer dalekovod se nalazi samo 70 kilometara udaljenosti od ulaza u Nacionalni park Kilimandžaro, turističku atrakciju koja ovoj zemlji donosi značajan prihod upravo zbog činjenice da je prirodni rezervat. U kompaniji očekuju poziv na svečanost puštanja u rad ovih elektroenergetskih objekata, kojoj će prisustvovati predsjednici Tanzanije, Kenije i Etiopije.

- Sami stubovi prelaze visinu od 80 metara, a njihova pojedinačna težina je od 30 do 70 tona. I to pokazuje zahtjevnost u projektovanju, u proizvodnji i izgradnji. A osim našeg dijela dalekovoda, takve stubove koji su proizvod Energoinvesta mi smo prodali francuskoj kompaniji koja ih je ugradila i na svojoj dionici, pojašnjava Aida Halilović, rukovoditeljica Službe projektovanja Energoinžinjeringa u Energoinvestu naglašavajući važnost stečenog povjerenja Elektroprivrede Tanzanije na ovom poslu.

Krajem decembra prošle godine Energoinvest je također po principu „ključ u ruke“ završio i pustio u pogon trafostanice 400/220kV i 220/60kV u Alžiru. A ovaj projekt vrijedan je 57,5 miliona EUR.

- Mi smo tu imali jedan skriveni problem, koji nam je produžio rok izvođenja radova. Investitor, GRTE-Sonelgaz, koji je nacionalna tvrtka za električnu energiju i plin u Alžiru, te njihov distributer el. energije odabrali su za lokacije ovih stanica teren koji je dio velikog regionalnog klizišta koje nije bilo sanirano. Na kraju smo uspjeli ispregovarati da oni saniraju to klizište, a da mi nastavimo naše radove. I konačno smo realizirali ugovor koji smo potpisali 2013. godine. Te trafostanice su puštene u rad. Trafostanica 400/220kV snabdijeva el. energijom veliku željezaru u blizini, koja ni u vrijeme prekida napajanja strujom u skoro cijeloj zemlji nije ostajala bez struje, kaže o ovom projektu Adnan Brkić, direktor Energoinžinjeringa u Energoinvestu.

Ove godine za Energoinvest važan je aktuelni projekt izgradnje 400kV i 110 kV dalekovoda oko Tirane, glavnog grada Albanije. Vrijednost ovih radova, koje za potrebe nacionalnog elektroprenosa Albanije OST finansira KfW je 19 miliona eura.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.