16.7.2024. 13:47
0
Porezni inspektori u Federaciji prošle sedmice zatekli 42 radnika 'na crno'
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnih poreznih ureda: Sarajevo, Mostar, Ljubuški, Zenica i Bihać su 11.12.i 13. 7. 2024. godine izvršili 103 inspekcijska nadzora kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene u popodnevnim i noćnim satima u cilju provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanja neprijavljenih radnika.

U toku kontrola inspektori Porezne uprave otkrili su 42 neprijavljena radnika, osam poreznih obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, 36 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i pet objekata koji nisu imali odobrenje za rad izdato od strane nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: angažovanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje instaliranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 10 objekata i izdato je 66 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 161.350,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će i u narednim danima nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanja sive ekonomije, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.