24.8.2024. 11:33
2
Košarac se pravda: Objašnjavao putovanje u Panamu
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) službenim putem se Parlamentarnoj skupštini BiH očitovao o svom boravku u Panami. Riječ je o putovanju kojeg je realizovao u augustu 2022. godine. Inače, let od Sarajeva do Paname s presjedanjem traje više od 13 i po sati s obzirom na udaljenost od oko 10.000 kilometara.

Naime, poslanika u Predstavničkom domu Mladena Bosić (SDS) interesovalo je kolika je bila privredna razmjena između BiH i Paname, kao i koji su ugovori potpisani između ove dvije države.

Nijedan ugovor za pet godina

Košarac je u odgovoru naveo da ukupna vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Paname iznosi 2.247.223 KM, dok je u prva tri mjeseca ove godine ona iznosila 219.621 KM. BiH i Panama za pet godina, kako je istaknuo Košarac, nisu zaključili nijedan ugovor!

S obzirom na nizak obim vanjskotrgovinske razmjene ove dvije države, pravda se Košarac, delegacija Ministarstva s njim na čelu organizirala je u augustu 2022. službenu posjetu Panami, a na poziv tamnošnjeg ministarstva.

Istaknuo je da je ova službena posjeta realizovana uz asistenciju Udruženja privrednika BiH i Paname na čijem čelu, kako je naveo, tada bio Fatih Kol

Kola razriješilo Predsjedništvo BiH

Spomenuti Kol je, inače, osoba koju traži Tužilaštvo BiH, odnosno koja se nalazi na prijedlogu ovog tužilaštva za određivanje pritvora i mjera zabrane jer ga tereti da je član kriminalne grupe Edina Gačanina. Tužilaštvo BiH je u okviru akcije „Crna kravata 2“ donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Kola zbog sumnje u krivično djelo pranje novca za narko kartel Tito i Dino.

Predsjedništvo BiH je 14. maja razriješilo Kola s dužnosti počasnog konzula u Panami. Sam Košarac je dan ranije na konferenciji za novinare kazao da Kol jeste bio na sastancima u Panami, ali da je on tek u maju 2024. godine iz medija saznao da se dovodi u vezu sa aferom „Crna kravata 2“.

(NAP)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.