3.10.2024. 22:19
0
Kinezi koji su izgradili Pelješki most dobili projekt u FBiH od 300 miliona KM: Amerikancima se ne sviđa što je ova kompanija izabrana
Potpisivanje Ugovora o izgradnji poddionice Koridora 5C Tunel Kvanj – Buna, koje će se održati u petak u sjedištu Autocesta, označit će veliki ulazak jedne od najvećih kineskih kompanija – CRBC – u Federaciju BiH, piše BiznisInfo.ba.

Vrijednost spomenutog ugovora iznosi 125.231.549 eura bez PDV-a, odnosno skoro 150 miliona eura ili skoro 300 miliona KM sa PDV-om. Poddionica Tunel Kvanj – Buna duga je 5,10 kilometara i dio je dionice Mostar jug – Buna. Rok završetka izgradnje poddionice Tunel Kvanj – Buna je 30 mjeseci.

Šta je CRBC

China Road and Bridge Corporation (CRBC) je jedna od četiri velike državne kineske kompanije koje su krenule na međunarodna tržišta. CRBC se većinom bavi ugovaranjem, investiranjem, razvojem i upravljanjem cestama, mostovima, lukama, željezničkim prugama, zračnim lukama, tunelima, nekretninama i industrijskim parkovima.

S podružnicama i uredima u skoro 60 zemalja u Aziji, Africi, Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi, CRBC je uspostavio efikasnu i brzu globalnu mrežu.

U našem regionu su najpoznatiji po tome što su izgradili Pelješki most u Hrvatskoj. Realizovali su još neke velike projekte u Hrvatskoj, a izgradili su i dionicu autoputa Bar – Boljare u Crnoj Gori, dugu 41 kilometar.  Također provode neke od najvećih projekata ove vrste u Srbiji.

Kada je riječ o BiH, dosad su se najviše spominjali u svjetlu mogućih projekata u Republici Srpskoj. CRBC je najbliži da dobije posao obnove odnosno izgradnje puta između Foče i državne granice s Crnom Gorom vrijedan 200 miliona maraka, preko Šćepan Polja.

Također, lani su izrazili posebno interesovanje za dva putna pravca u RS, i to autoputa Banjaluka – Mrkonjić Grad – Mliništa (entitetska linija) i brzog puta Višegrad – Foča – Trebinje.

Kako se nezvanično saznaje, Amerikanci ne gledaju blagonaklono na činjenicu da je ova kompanija izabrana za tako veliki projekt u FBiH, piše Biznisinfo.ba.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.