12.5.2023. 14:24
0
Sedam i po godina predmet protiv Memića "hodao" kod šest tužilaca i sina stranačkog kolege
Jučer je u poslijepodnevnim satima uhapšen, a jutros i sproveden u Tužilaštvo KS, bivši načelnike Općine Ilidža Senaid Memić, a trenutno ambasador BiH u Maleziji. Vrlo malo je reakcija, tek po neko.

Naime, Senaid Memić se sumnjiči zbog zloupotreba prilikom davanja dozvola saudijskom investitoru "Malak Group"

Investitor je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta na području Ilidže koja uključuje prizemlje i četiri sprata. U februaru 2015. godine, investitoru se rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova.

Iz Tužilaštva KS su saopćili da se Memić tereti da je tokom mandata od 2013. do polovine 2017. gdine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak Group te parking Općine Ilidža koji je dat na korištenje ugostiteljskom objektu "Brajlović".

Sedam punih godina od podnošenja krivične prijave

Čak sedam i po godina od podnošenja krivične prijave protiv načelnika Općine Ilidža Senaida Memića zbog izdavanja dozvola za izgradnju hotela “Regency”, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo donijelo je odluku da neće sprovoditi istragu smatrajući kako veća spratnost ne donosi dodatnu korist investitoru “Malak Group”.

Tada nakon žalbe koja je prihvaćena, spis je vraćen na ponovno odlučivanje, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) 2020. godine. 

Krivična prijava protiv Memića i još dva zaposlenika Općine Ilidža zbog izdavanja dozvola za izgradnju hotela “Regency” investitora “Malak Group” podnesena je 30. jula 2015. godine sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu.

U ovoj prijavi, o kojoj je ranije pisao BIRN BiH, navodi se da je Memić izdavanjem dviju dozvola dopustio izgradnju hotela saudijskom investitoru “Malak Group”, nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo poništilo ranija rješenja kojima je dozvoljena gradnja, s obzirom da je Memić odobrio da hotel ima sedam spratova, a prema Regulacionom planu i postojećim zakonima, dopuštena je visina gradnje do četiri sprata.

Kako je za BIRN BiH potvrđeno iz Tužilaštva, ova krivična prijava provjeravala se duže od 50 mjeseci – četiri godine, dva mjeseca i 23 dana – nakon čega je postupajuća tužiteljica Željka Radovanović-Sokić navela da se istraga neće sprovoditi jer u prijavi “nedostaje utvrđen element (…) koristi investitoru ‘Malak Group’”, odnosno da nije pokazano da je hotel ostvario korist od činjenice da ima gotovo dvostruko veći broj spratova od broja predviđenog Regulacionim planom.

Tokom trajanja žalbenih postupaka, gradnja objekta “Malak Group” je nastavljena i hotel "Regency" je otvoren krajem 2016. godine.

Krivičnu prijavu protiv Memića podnio je Ejup Ganić. Nakon što je tužiteljica Radovanović-Sokić donijela odluku da se istraga neće sprovoditi, Ganićev pravni zastupnik Senad Pećanin je podnio žalbu u kojoj je naveo kako je tužiteljica donijela nerazumnu odluku, saznaje BIRN BiH.

“Besraman je zaključak tužitelja iz Obavještenja od 23. oktobra 2019. godine upućen podnositelju krivične prijave u kojem se navodi: ‘Analizom pribavljene dokumentacije i svih činjenica njome utvrđenih, Tužilaštvo dolazi do zaključka da izostaje bitan element bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, jer nedostaje uvrđen element štete pričinjene budžetu Opštine, odnosno koristi investitoru Malak Group’”, stoji u žalbi Pećanina upućenoj Tužilaštvu u koju je BIRN BiH imao uvid.

Kako se dalje navodi u žalbi, iz dokaza koji su priloženi uz krivičnu prijavu, kao i pribavljenih tokom policijskog saslušanja svjedoka po nalogu Tužilaštva, “nedvosmisleno je da su službena lica nezakonito omogućila gradnju objekta nedozvoljene spratnosti, omogućila povećanje neto površine za izgradnju objekta i visine objekta”.

Ovu žalbu, kako je potvrđeno za BIRN BiH iz Kantonalnog tužilaštva, prihvatila je Sabina Sarajlija, glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu, te je spis vraćen tužiteljici Radovanović-Sokić na ponovno odlučivanje.

Orhan Spahić, direktor hotela “Malak Regancy”, za BIRN BiH je kazao kako je hotel prikupio svu potrebnu dokumentaciju i uredno je predao nadležnim. On objašnjava da hotel posmatraju kao cjelinu, a ne po spratnosti.

“Dodatni spratovi su zaposlili i dodatni broj ljudi, samim tim i veliki broj porodica je osigurano. U vremenu COVID-19 pandemije, nažalost, imali smo samo gubitke, ali nismo otkazali ugovore uposlenima na spomenutim spratovima. Iako nismo dobili bilo kakvu pomoć u saniranju ogromnih gubitaka koji su se desili, i dalje, kao i do sada, uredno i na vrijeme plaćamo sve svoje obaveze, plaće našim zaposlenicima, poreze državi i slično”, kazao je Spahić.

BIRN BiH je tada kontaktirao četiri vještaka ekonomske i jednog građevinske struke, koji su u nezvaničnim razgovorima potvrdili da povećanje spratnosti hotela znači i povećanje dobiti.

Predmet kod šest tužilaca i sina stranačkog kolege: "Hod" krivične prijave 

Iz Kantonalnog tužilaštva su tada potvrdili za BIRN BiH da je ova krivična prijava bila kod ukupno šest tužilaca, od kojih njih četiri više ne rade u Tužilaštvu, i da je Radovanović-Sokić predmet u rad dobila tek 26. februara 2019. godine.

Kako je BIRN BiH saznao od izvora koji je upućen u ovaj predmet, on je ranije bio i kod trenutnog šef Odjela privrednog kriminaliteta Seada Kreštalice, ali i nekadašnjeg tužioca a danas advokata Jasmina Džaferovića, sina Šefika Džaferovića iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Advokat Džaferović nije želio putem telefona razgovarati s novinarima BIRN-a BiH, smatrajući da ne može govoriti o predmetima koje je radio kao tužilac. Kako navodi BIRN BiH, on nije odgovorio niti na e-mail upit nakon telefonskog razgovora o tome da li je njegov rad u ovom predmetu predstavljao sukob interesa s obzirom da se radi o stranačkom kolegi njegovog oca.

Saudijski investitor “Malak Group” je krajem 2013. dobio dozvolu za gradnju zgrade koja uključuje prizemlje i četiri sprata. Nakon nešto duže od godinu dana, u februaru 2015., saudijskom investitoru se, rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, dozvoljava da zgrada ima sedam spratova.

Dva mjeseca kasnije, Ganićev univerzitet je putem advokata Pećanina uputio žalbu Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo zbog odobrene visine objekta.

Ministarstvo je prihvatilo žalbu i dozvolu Općine proglasilo nezakonitom. Prema rješenju Ministarstva, parcela za gradnju saudijskog hotela je sastavni dio Regulacionog plana “Banjsko-rekreativni kompleks Ilidža”, navodi BIRN BiH. 

Prema rješenju Ministarstva, Općina Ilidža odnosno načelnik Memić nije dostavio ovjereni i potpisani izvod iz tog plana, pa se Ministarstvo nije moglo uvjeriti u navode koji stoje u rješenju Općine.

Uz kršenje Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, Ministarstvo je utvrdilo i da je Općina Ilidža prekršila i Zakon o upravnom postupku jer Ganićevom univerzitetu nije omogućeno da se uključi u postupak izmjene dozvole za gradnju hotela investitora “Malak Group”, a što im zakon dozvoljava.

Unatoč rješenju Ministarstva, Memić je u roku od 20 dana donio novu odluku, kojom se saudijskom investitoru dozvoljava gradnja sedmospratnog hotela. Ganićev univerzitet se ponovno žalio, što je Ministarstvo prihvatilo, i u junu 2015. ponovno poništilo rješenje Općine Ilidža.

I u tom novom rješenju Ministarstva, navodi BIRN BiH, navodi se da se ne vidi šta je predmet izmjene “predmetnog rješenja”, te da nova odluka načelnika Memića nema izvod iz planske dokumentacije. BIRN BiH je ranije pisao da iako je Ganićevom univerzitetu dozvoljeno da se izjasni u novom postupku, u rješenju, prema navodima Ministarstva, nije bilo obrazloženja kako je Općina s tim u vezi postupila.

Tokom trajanja žalbenih postupaka, gradnja objekta “Malak Group” je nastavljena i hotel je otvoren krajem 2016. godine.

Reakcije na hapšenje "skromne" 

Sinoć su se oglasili iz Ministarstva vanjskih poslova BiH na Twitteru i postavili šturo saopćenje. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH podržava rad istražnih i pravosudnih organa BiH. U domenu svoje odgovornosti MVP BiH omogućit će neometano funkcionisanje diplomatsko-konzularnog predstavništva u Maleziji bez obzira na novonastale okolnosti lišenja slobode amb. Senaida Memića", naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ugledni arhitekta i zastupnik u Skupštini KS Faruk Kapidžić za portal Avaza je prokomentirao hapšenje bivšeg načelnika Općine Ilidža Senaida Memića. Ističe da pravda ne smije biti primjenivana parcijalno i da bi se ovi procesi puno ranije pokrenuli da nisu smjenjeni. 

"Zbog toga ona ne smije biti primjenjivana parcijalno u smislu stranačke pripadnosti, ideologije, privatnih veza i slično. Pogotovo ne smije biti samo onda kada treba da se skrene pažnja sa nekih drugih kriminalnih ili u konkretnom slučaju političkih procesa i trenutnih odluka izdaje državnih interesa od strane postojeće strukture famozne trojke. U svakom slučaju podržavam procese koji će uvesti red i zakon na lokalnom i kantonalnom nivou i zbog toga sam između ostalog i bio pozvan od strane vrha SDA i predsjednika Bakira Izetbegovića da kao kantonalni ministar prostornog uređenja uvedem red i u smislu nezakonitih radnji koje su radili pojedini općinski moćnici. Da nas tada famozna trojka nije smjenila ovi procesi bi bili pokrenuti daleko prije",  izjavio je Kapidžić ranije za portal Avaza.
Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine pokrenuo je aktivnosti u vezi sa razrješenjem Senaida Memića, aktuelnog ambasadora BiH u Maleziji. Ovu informaciju je medijima potvrdila  Hoda Dedić, savjetnica za vanjsku politiku. 

Naime, kako nam je kazala ove aktivnosti će se konkretizirati u narednih nekoliko sedmica.

“Tačna je informacija. Aktivnosti će se konkretizirati u narednih nekoliko sedmica. Konačnu odluku o razrješenju treba donijeti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Važno je napomenuti da se taj cijeli proces vodi prema pravnim aktima”, kazala je Dedić za N1.

Šta Memić ima od imovine? 

Prema podacima CIN-a, iz Zemljišnoknjižnog ureda u Sarajevu, u rodnoj Hrasnici ima kuću sa dvorištem, voćnjak i gradilište. U posljednjem imovinskom kartonu koji je prijavio 2012. godine, naveo je da ima kuću i zemljište koje je procijenio na ukupno 205.000 KM.

U istoj prijavi je naveo da njegova supruga posjeduje voćnjak vrijedan 60.000 KM, a otac Hasan kuću i zemljište vrijedne ukupno 400.000 KM. CIN navodi da je novinaru rekao da vozi automobil VW Passat vrijedan 12.000 KM i da ima kredit od 170.000 KM.

Memić je krajem 2005. godine optužen za krivično djelo ometanje rada pravosuđa jer je vrijeđao sudiju koji je izrekao presudu njegovom sinu za neovlašteno držanje oružja. U junu 2006. godine Sud BiH ga osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca, a Apelaciono vijeće Suda BiH je iste godine ovu kaznu preinačilo na kaznu zatvora od tri mjeseca.

Sredinom 2008. godine, Memića je pomilovao Haris Silajdžić, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, tako što mu je zatvorsku kaznu zamijenio uvjetnom kaznom u trajanju od dvije godine.

(Erna Hadžić) 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.