31.7.2023. 14:14
0
Sejad Đozo o stvarnim razlozima inicijative o opozivu Srđana Mandića: „Načelnik je stalno ponavljao da može raditi šta hoće“
FOTO: SOURCE/SCREENSHOT
Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić (Naša stranka) uputio je prije tri dana zahtjev za preispitivanje Odluke o pokretanju opoziva Općinskom vijeću. Pokrenuta je procedura opoziva, a Mandić kaže da pokušava iskoristiti ono "što zakon omogućava, kako bi se izbjegao referendum." Kazao je da iza svega stoji Jasmin Ademović. Da li je to zaista tako, koji su razlozi za opoziv i šta je to kulminiralo inicijativom na sjednici, otkrio je za Source portal Sejad Đozo, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar.

Mandić je kazao da je sličan pokušaj bio aktuelan i prije godinu dana, pred Opće izbore. Tvrdi da iza svega stoji Jasmin Ademović, te da pred njim stoji cijela karijera i da, prema njegovim riječima, nema sumnje da on želi biti načelnik Općine Centar. 

Jasmin Ademović je u gostovanju na Face TV istakao da nije jedini inicijator, te da od početka načelnik Mandić nema podršku vijećnika NiP-a. 

To je za portal Source potvrdio i predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo, te demantovao Mandića da je Jasmin Ademović bio inicijator opoziva, kao i da ne planira kandidaturu za načelnika Općine Centar. 

„Moram reći da je laž da je Jasmin Ademović sam pokrenuo inicijativu opoziva načelnika Općine Centar. To je uradilo 16 vijećnika, iako po zakonu o izabranim zvaničnicima to može da pokrene 11 vijećnika, u ovom slučaju inicijativu je potpisalo 16 vijećnika, a na samom izjašnjavanju o ovoj inicijativi za opoziv načelnika glasalo je njih 18. Također načelnik je u medijima kazao da će Jasmin Ademović biti kandidat za načelnika. Odgovorno tvrdim da ni ja, a ni Jasmin Ademović nećemo biti kandidati za načelnika 2024. godine, te da su to spinovanja i notorne laži“, kazao je Đozo. 

Saradnje i transparentnog rada nije bilo, navodi Đozo. 

„Što se tiče odnosa načelnika i transparentnog rada, kao i poštivanja koalicijskih dogovora, partnerstva i poštivanja Sarajevskog dogovora i principa koji se u njemu nalaze, načelnik se apsolutno ne drži principa Sarajevskog dogovora, izbjegava svaki vid saradnje. Nikada nam nije bio partner“, navodi Đozo između ostalog.

A da Mandić nije sarađivao sa Vijećem potvrdio je i Ustavni sud FBiH.

„Imamo presudu Ustavnog suda FBiH. Ustavni sud FBiH je donio presudu da je načelnik organizaciju organa uprave i sistematizaciju morao donijeti na Općinskom vijeću, a on je to uradio sam, te je prekršio Zakon FBiH o organima uprave Član 49.“ , kaže. 

Mnogo je problema i nerealiziranih projekata, navodi Đozo, i napominje da ni ono što je naslijeđeno od prethodnog saziva Vijeća i načelnika Ajnadžića, nije održavano. 

„Nerealizacija projekata od životne važnosti za stanovnike naše općine, posebno se to odnosi na stanovnike rubnih dijelova općine. U prošlom mandatu, Općinsko vijeće i administracija, i bivši načelnik Ajnadžić su po prvi put doveli vodu do mjesne zajednice Nahorevo. Na prošloj sjednici, načelnik Mandić je kazao da je vodosnadbijevanje ove mjesne zajednice vjerovatno upitno zato što taj vodovod nema ko da održava. To je radila firma iz Ilijaša, sada ta voda više nije upotrebljiva za piće nego je tehnička voda. Znači da i ono što smo naslijedili, po prvi put doveli stanovnicima mjesne zajednice Nahorevo vodu, nismo znali da održavamo. Ja govorim mi, najodgovorniji je tu načelnik, to je posao načelnika“, otkrio je Đozo u razgovoru. 

Kako su tekli razgovori na ranije održavanim sastancima, Đozo otkriva da je načelnik Srđan Mandić na sve iznesene argumente isticao da može raditi šta hoće, zbog toga što je dobio veliko povjerenje građana na izborima. 

„Od njega smo tražili da više koordiniramo, da više poštujemo koaliciju i dogovorene principe koje smo  potpisali. On nije bio inicijator svih sastanaka Trojke da bi se stanje u Centru popravilo. Međutim, nakon tih sastanaka stanje je blago rečeno bilo sve gore i gore. Na jednom od tih sastanaka, kada smo iznijeli trideset argumenata, načelnik je samo kazao da je osvojio 17.000 glasova i da može raditi šta hoće.“, kazao je Đozo za Source. 

Đozo ističe da Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, nije znao da se sprema inicijativa o opozivu. 

„Nismo ni mi sve sami znali. Ono što je činjenica jeste da smo mi taj dan imali tri sjednice. Prva je bila nastavak tematske sjednice o komunalnim problemima, gdje smo imali goste iz četiri javna komunalna preduzeća, te predstavnike Zavoda za izgradnju i Zavoda za planiranje KS. Na toj tematskoj sjednici su neke stvari kulminirale. Imali smo tu sjednicu prije desetak dana i načelnik je bio za da se ta sjednica održi, međutim kada je sjednica počela dao sam riječ načelniku. Sat vremena je čitao šta je on uradio. Kada je došla druga tačka na red, pitanja vijećnika, tada je na pitanja Ademovića i mene, izašao iz sale i napisao poruku na Viber kako je on bolestan“, kazao je Đozo, te je podsjetio da je upravo u tom periodu načelnik itekako bio dobro i da je, kako kaže, čistio stadion s metlom. 

Tok tematske sjednice o komunalnim problemima, kako kaže Đozo, prošao je tako da načelnik nije odgovorio skoro ni na jedno pitanje vijećnika.

(Razgovarala: Erna Hadžić) 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.