14.1.2016. 16:12
0
Kosovski film “Shok” nominovan za "Oskara"
Kratki film "Shok" (Drug), rađen u korpodukciji Kosova i Velike Britanije, nominovan je za nagradu Američke filmske akademije "Oskar", javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Centra za kinematografiju Kosova Arben Zharku na svom Facebook profilu saopštio je danas da je Kosovo prvi put nominovano od Američke filmske akademije za "Oskara" i da ova nominacija “predstavlja najveći dosadašnji uspeh kosovske filmske industrije”.

“Sa scenarijem i režijom Jamieja Donoughuea, film ‘Shok’ upravo je nominovan zajedno sa još četiri druga filma za nagradu ‘Najbolji kratki igrani film’ u 88. izdanju 'Oskara'”, napisao je Zharku. 

Radnja filma odvija se u periodu rata na Kosovu, kada su testirane granice prijateljstva između dvoje dece koja se bore da prežive tokom rata.

Film "Shok" je podržan od Centra za kinematografiju Kosova sa producentom Eshrefom Durmishijem i Harveyem Ascottom.

“Ovo je najveće dostignuće kosovske kinematografije do sada i 'Shok' je sada otvorio vrata kosovskim filmovima da budu prisutni na velikim filmskim takmičenjima”, napisao je Zharku.

Na zvaničnoj web stranici "Oskara" takođe je objavljeno da se film "Shok" nalazi u konkurenciji za ovogodišnjeg "Oskara" u kategoriji "Najbolji kratki igrani film". Ceremonija dodele "Oskara" biće održana 28. februara u Los Angelesu.

(Anadolu Agency) 

OskarFilm
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.