1.9.2017. 10:48
0
Reprezentacija BiH u drugoj grupnoj fazi Svjetskog prvenstva beskućnika
Reprezentacija Bosne i Hercegovine osigurala je plasman u drugu grupnu fazu 15. malonogometnog svjetskog prvenstva beskućnika koje se igra u norveškom Oslu od 29. augusta do 6. septembra ove godine.

BiH je grupi E jučer savladala Finsku sa 7:1 i Švedsku sa 6:0, a prethodno je savladala Dansku sa 6:4, Austriju s 5:4 i Poljsku s 5:4, te zauzela prvo mjesto u grupi sa 14 bodova.

U drugu grupnu fazu plasirale su se 24 reprezentacije svijeta.

BiH ove godine na Svjetskom prvenstvu predstavljaju Nermin Salkanović, Vjeko Matuh, Mevludin Osmanović, Ademir Bajrić, Almir Zulić, Muhamed Golub, Kenan Žunić, Ado Mustafić, predvođeni selektorom Elmedinom Škrebom, asistentom Vedadom Kovačevićem i volonterom Harisom Okanovićem.

Igrači, zapravo učesnici u projektu, su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa našeg društva, među kojima su beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, kao i pripadnici manjina.

Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, su pozitivna iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote i učinili da se osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje.

Reprezentacija beskućnika BiH je učestvovala na pet svjetskih prvenstava (Meksiko 2012., Poljska 2013., Čile 2014., Holandija 2015. i Škotska 2016.) sa kojih je najveći uspjeh titula viceprvaka svijeta osvojena na prvenstvu u Čileu.

(Fena/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.