13.4.2018. 18:00
0
Tužilaštvo Austrije podiglo optužnicu za veličanje ustaštva, prijeti zabrana okupljanja na Bleiburgu
Javni tužilac Salzburga Marcus Neher podigao je optužnicu protiv 14 članova navijačke skupine Bad Blue Boys, navijača zagrebačkog Dinama, zbog kršenja zakona o zabrani nacizma, javlja Salzburger Nachrichten.
Lokalni list piše kako je optužnica od čak 26 stranica donešena nakon duge međunarodne istrage. Osumnjičenici imaju između 22 i 37 godina, a pripadaju navijačkoj skupini Bad Blue Boys, tj. njihovoj podskupini pod nazivom Exile Boys. Trojica žive u Salzburgu, trojica u Beču, četvorica u Njemačkoj, a četvorica u Švicarskoj. Deset od ukupno 14 osuđenika posjeduje hrvatski pasoš, prenosi Jutarnji list.

U optužnici stoji da je do navedenog događaja došlo 20. i 21. juna 2015. u Halleinu i Salzburgu.

Prva tačka odnosi se na veličanje ustaškog pokreta koje se dogodilo u kući jednog od optuženika u Halleinu, prilikom kojeg su osumnjičenici u više navrata pozdravljali nacističkim pozdravom te pjevali ustaške pjesme. Sve je dokumentirano slikama i video materijalima.

U drugoj tački navodi se da su se osumnjičenici slikali na ulicama Salzburga, ponovno dižući ruke u "Sigh Heil" pozdrav. Kasnijim pretresom kuća optuženika pronađeni su materijali na kojima se ne veliča samo ustaški režim, već dio služi za promociju neonacizma.

Javni tužilac u dokumentu pojašnjava da je ustaški režim bio kopija Hitlerovog režima. Već 1941. godine, navodi se, doneseni su rasni zakoni po uzoru na nacističke, pri čemu su Srbi, Židovi, Romi i komunisti ubijani u dvadesetak koncentracijski logora NDH, marionetsku državu koju je uspostavio Adolf Hilter i na čelo postavio Antu Pavelića. Zaključak tužica je da između režima nema razlike u pravnom smislu, pa bi se zakon o zabrani nacizma trebao - osim na veličanje Trećeg Reicha - odnositi i na veličanje njegovih vazalnih režima.

Ako ova optužnica bude potvrđena, bit će to veliki korak prema zabrani drugih ustaških okupljanja u Austriji. Do sad se toleriralo veličanje ustaštva na Bleiburgu s obzirom da se nisu koristile oznake njemačkih nacista. Ako se zabrana proširi i na kolaboracionsitičke fašističke režime moguće da se najveće fašističko okupljanje u Evropi pod pokroviteljskom Hrvatskog Sabora uveliko promjeni. 

Podsjećamo da je austrijska organizacija „AK Bleiburg“ ovih dana na svojim web stranicama pokrenula kampanju protiv „ustaške komemoracije u ovom austrijskom gradiću”:

- Svake godine se u maju, nadomak Bleiburga, sastaje više hiljada nacionalista iz Hrvatske i hrvatske dijaspore. Pod plaštom crkvene komemoracije odaje se počast NDH koja je kolaborirala sa nacističkom Njemačkom i njihovim zločinima. Među učesnicima su visoki crkveni predstavnici, pa sve do nacionalista iz mreže 'Krv i čast', to jest okupljen je cijeli spektar ekstremne desnice iz Hrvatske, što Bleiburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Evropi. Dugoročno želimo da se taj skup više ne održava. Želimo zato staviti na raspolaganje zbirku tekstova koja će, nadamo se, opravdati kritičko promatranje ovog skupa - kažu članovi ove organizacije.

„AK Bleiburg” je organizacija koja djeluje pod sloganom “Protiv svakog nacionalizma i historijskog revizionizma”, a peticiju koju je pokrenula protiv komemoracije žrtvama na Bleiburgu, do sada je potpisalo 10.000 ljudi.

(NAP/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.