2.9.2016. 19:30
0
Najčešće pogreške kojima možete umanjiti učinak kafe
Kafa je pomalo magičan napitak. Mnoga istraživanja povezuju kafu s raznim koristima za vaše zdravlje – od umanjivanja rizika od demencije pa sve do ubrzanja vašeg metabolizma.

Naravno, ništa manje bitan je i nalet dodatne energije u trenucima kada nam je prijeko potreban. Međutim, faktori poput vremena kada konzumirate kafu i dodataka koje koristite mogu umanjiti učinak ovog popularnog napitka. U nastavku pročitajte koje su najčešće pogreške koje ljudi najčešće ponavljaju.

Kupujete mljevenu kafu
Naravno, potrebno je malo više truda ako želite sami samljeti zrna kafe, no istraživanje objavljeno u znanstvenom magazinu Food Chemistry otkrilo je kako kupovna mljevena kafa sadrži puno više slobodnih radikala koji mogu dovesti do oksidativnog stresa i upalnih procesa u vašem tijelu.

Čuvate kafu u njenoj originalnoj vrećici
Umjesto u vrećici, držite zrna kafe u hermetički zatvorenoj posudi. Još jedna studija koju je objavio Food Chemistry otkrila je kako se razina slobodnih radikala koji se nalaze u kafi povećava sa svakim izlaganjem zraku. Kada se to dogodi, korisni antioksidansi iz kafe “troše” se kako bi neutralizirali slobodne radikale, zbog čega će manje antioksidansa ostati za vas.

Pijete kafu rano ujutro
Ispijanje kafe u 7 sati ujutro neće puno utjecati na razinu vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišoj razini upravo kada se probudite, zbog čega ćete dobiti prirodan nalet energije. Stručnjaci se slažu da je najbolje vrijeme za konzumiranje kafe između 10 i 12 sati, kada razina kortizola (hormona stresa) počinje opadati. Na ovaj ćete način iskoristiti prirodan nalet energije koji se događa ujutro i “sačuvati” kofein za kasnije.

Pijete previše kafe
Više nije uvijek i bolje. Zdravstvene koristi koje možete dobiti od kafe uglavnom nestaju nakon 5-6 šoljica od 230 ml, što je otprilike 400 mg kofeina. Konzumiranjem previše kafe nećete zapravo ništa postići, a nekim ljudima previše kafe moglo bi i naškoditi.

Koristite previše dodataka za kafu
Jedna od najboljih “nuspojava” kafe je stabiliziranje razine šećera u krvi i smanjivanje rizika od pojave dijabetesa. No što se događa kada kafi dodate šećer? Istraživanja su podijeljena – neki se slažu da dodavanjem malo šećera u kafu i dalje možete smanjiti rizik od dijabetesa, dok drugi tvrde da ti učinci nestaju dodavanjem šećera. Stoga se pokušajte držati preporučenih dnevnih količina šećera – malo je vjerojatno u redu, ali nemojte pretvarati šoljicu kafe u desert.

Predugo ispijate šalicu kafe
Zvuči li vam ovo poznato – pripremili ste šoljicu kafe, uzeli nekoliko gutljaja, a zatim zaboravili na nju na nekoliko sati? Ako vam se to često događa, imajte na umu da kiselost kafe raste s vremenom. To ne predstavlja velik zdravstveni rizik, no dodatna kiselina može dovesti do loše probave i većeg nagrizanja zubne cakline. Također, kafa koja je dugo stajala u sebi sadrži manje antioksidansa, stoga nemojte ispijati kafu dulje od 20 minuta, piše Net.


(Anesa Agović)

UcinakKafa
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.