28.8.2016. 13:56
0
"Novinari su pisali kako sam nakon gola vikao 'Zlatan, Zlatan'. Zašto bih, do vraga, vikao svoje ime? Derao sam se 'Showtime, showtime'"
Fudbal vjerovatno nikada neće vidjeti karizmatičnijeg lika. Savršena kreacija ludosti, dječije budalaštine, neprekidne igre koja ne poznaje nikakva pravila i fudbalske genijalnosti koja podsjeća na brazilske majstore, pomiješana sa kung fu udarcima i karate potezima.

Nogometna gromada kojeg ni rođena majka Jurka ne razumije, koji se po cijeli dan svađa sa ocem Šefikom, ali na kraju je bio spreman da bilo kome i bilo kada otkine ruku iz ramena zbog njih, baš kao i njegov otac Šefik (kojeg inače zovu Kinko), koji je bio spreman da pretuče trenera koji ga nije želio u timu. Zlatan.

Zlatan Ibrahimović je, bez sumnje, najveći fudbaler kojeg je Švedska imala, pored svih onih legendarnih imena počevši od neponovljivog Gunnara Nordahla, pa do Henrika Larssona, Tomasa Brolina i ostalih. S druge strane, Zlatan Ibrahimović je neispunjeni san svih balkanskih selekcija, jer ga gotovo svi smatraju "svojim". U Bosni i Hercegovini ga smatraju svojim jer mu je otac Šefik rođen u Bijeljini. U Hrvatskoj ga smatraju svojim, jer mu je majka Jurka, dok ga opet u Srbiji smatraju svojim jer "govori", kako neki mediji sa istočne strane vole reći, srpskim jezikom. Koješta! Jedino se pita Zlatan koji se ne smatra ni Bosancem, ni Hrvatom, niti Srbinom. Zlatan Ibrahimović je Šveđanin. Momak koji je odrastao u Rosengardu, predgrađu Malmea koje mnogi i dan danas nazivaju getom. 

I dalje postoje priče da je Zlatan Ibrahimović nuđen reprezentaciji naše zemlje, jer je njegov otac Šefik (koji inače snima CD-ove folk muzike gdje prednjače pjesme o povratku u rodnu Bosnu) želio da njegov sin igra u dresu reprezentacije BiH. Šefik Ibrahimović je navodno još 1997. godine zvao ljude u NSBiH, na čijem čelu je bio Jusuf Pušina, kako bi preporučio svog sina mladoj reprezentaciji. U to vrijeme selektor A tima je bio Fuad Muzurović, dok je selektor mlade selekcije bio Nermin Hadžiahmetović. 

"Istina je da sam pričao sa ljudima iz NSBiH, sa predsjednikom Pušinom koji je bio vrlo korektan, potom sa jednim iskusnim trenerom koji je tada bio u savezu. Na moje insistiranje i želju da pozovu Zlatana rečeno mi je 'Imamo mi takvih u Bosni'. To me jako pogodilo. Nisam više zvao. I tada su Šveđani u njemu vidjeli svjetskog napadača, a ja sam to znao od momenta kada je Zlatan prvi put počeo igrati. Ja sam vjerovao u svog sina i stalo mi je da igra za Bosni i Hercegovinu. Nikad neću reći ime trenera koji nas je odbio. Neka je njemu na čast. Ja sam ponosan na svog Zlatana, na moju krv, na to što je svjetska zvijezda, a još više što je pravi čovjek", rekao je Šefik Ibrahimović svojevremeno u izjavi za Dnevni Avaz.



Savez nikada nije napravio ono što je trebao da uradi. Zlatan je ubrzo postao reprezentativac Švedske. Sve ostalo je historija. Danas je, iako ima 35 godina, i dalje jedan od najboljih igrača na Planeti, te se radi o čovjeku koji, vjerovatno, ima najbolju biografiju i listu klubova za koje je nastupao (Malmo, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG i sada Manchester United).

Koliko od vas zna za životnu priču Zlatana Ibrahimovića? Koliko od vas zna da je Zlatan, koji danas važi za jednog od najbogatijih fudbalera, imao slično djetinstvo kao Rivaldo, o kojem smo nedavno pisali? Majka i otac su mu se razveli, pa mu je problem bio da stalno seli kod oca ili kod majke. Na kraju je završio kod oca Šefika, koji je svoje životne probleme utapao u alkoholu, dok je Zlatan sanjao samo o jednoj stvari - fudbalu i tome kako će da sutradan iskopira neki novi potez Brazilca Ronalda koji mu je bio uzor. I danas možete na YouTubeu pronaći video sa utakmice Inter - Milan na kojem se vidi kako Zlatan Ibrahimović u Ronalda gleda kao malo dijete u nešto veliko. Sve poteze koje je Zlatan ikada izveo na travnjacima širom Planete je naučio šta mislite od koga? Od Il Fenomena.

Dok je bio tinejdžer imao je problema sa krađama, tačnije veoma je često krao bicikle, pa je tako jednom prilikom Zlatan ukrao bicikl svom treneru, ne znajući da se radi o njemu. Kada je trener Malmea organizovao sastanak kako bi upitao svoje igrače da li je od njih neko vidio bicikl, Zlatan se pravio kao da se ništa nije dogodilo. Sutradan je otišao do trenera, priznao svoj mali "zločin" i vratio mu bicikl. Sa ocem Šefikom je imao poseban odnos. Ibrahimović stariji je bio klasični predstavnik balkanske populacije, dok je Zlatanu sve to bilo strano. Bio je spreman da nekoga ubije, ako treba, za porodicu, ali je imao spomenutih problema sa alkoholom. Majka mu je radila dva posla kako bi prehranila porodicu, dok mu je sestra Sanela već u mladosti imala problema sa drogom. Već smo rekli da je njegov otac Šefik u nekoliko navrata pokušao da se obračuna sa njegovim trenerima ili učiteljima, i zaista je bilo tako.



U vrijeme kada je Zlatan trenirao u mlađim uzrastima Malmea, pojedini roditelji djece koja su igrala sa Zlatanom su se složili da napišu peticiju da se Ibrahimović izbaci iz tima jer je previše negativno uticao na tim. Kada je Ibrahimović stariji to čuo, automatski je otišao u klub, napao sve trenere, te želio da se obračuna sa svim roditeljima. Kasnije je sam Zlatan rekao da Šefik možda nije bio savršen roditelj/otac, ali da je bio spreman da pogine za svoju djecu. Uostalom, šta reći o čovjeku koji je zbog nedostatka novca nosio krevet na leđima punih pet kilometara?

Zlatan Ibrahimović je za kratko vrijeme u Švedskoj postao najpopularniji fudbaler i već se govorilo da bi karijeru mogao nastaviti u nekom poznatom evropskom klubu. Bio je na razgovoru kod Arsena Wengera, transfer umalo nije realizovan, ali je tvrdoglavi Francuz tražio od Zlatana da dođe na probu. Ibrahimović je nekoliko godina kasnije izjavio:

"Bio sam ubijeđen da ću igrati u Arsenalu sa takvim imenima kao što su Henry, Bergkamp, Vieira, Adams i drugi. Wenger je na početku djelovao normalno, ali me uskoro počeo nervirati jer kao da mi je pokušao nagovijestiti da je on ovdje šef i da se za sve on pita. To me užasno nerviralo. Tražio je da dođem na probu. Zahvalili smo se i otišli. Zlatan ne ide na probe", izjavio je Zlatan Ibrahimović.

Jednom prilikom Zlatan je uplašio nekog starijeg muškarca koji je upravo sa lokalnom prostitutkom iz Malmea dogovarao "posao". Viknuo je "policija", a onda je u ruku uzeo šampon, pa je izgledalo kao da drži pištolj. Čovjek je bukvalno ostao ukočen od straha, a Zlatan i njegov prijatelj su se samo smijali. Smijala se i policija koja je sve to vidjela, pa nakon toga kaznila Ibrahimovića. Sve je dospjelo u medije.

Ubrzo se počelo pričati da je Ajax najozbiljniji kandidat za potpis Ibrahimovića. Malme se pripremao u Španiji, a na tribinama je bio čuveni Leo Bennhakker, koji je ispred Ajaxa došao da gleda prijateljski meč i Zlatana. Ibrahimović je u toj utakmici, koja se igrala na Mallorci, zabio neviđen gol, a onda je počeo žestoko da slavi shvatajući da je upravo kupio kartu za Amsterdam. 

"Zabio sam golčinu i počeo da slavim sa saigračima. Novinari su kasnije čak napisali kako sam nakon gola vikao 'Zlatan, Zlatan'. Zašto bih, do vraga, vikao svoje ime. Derao sam se 'Showtime, showtime'", ispričao je Zlatan.

Nakon toga u rekordnom transferu (za Skandinaviju) odlazi u Ajax, gdje se baš i nije previše dobro snašao, prije svega zbog Louisa van Gaala, koji je bio direktor kluba, i pojedinih holandskih igrača koji nisu podnosili strance. Među njima je na prvom mjestu bio domaći miljenik publike i lokalna "dobrica", Rafael Van der Vaart, s kojim se Zlatan uopće nije dobro slagao. Tačnije, ljudi se nisu podnosili. Zlatan je Rafaela udario na prijateljskom meču Švedske i Holandije, a ovaj ga je kasnije u medijima prozivao kako je namjerno želio da ga povrijedi. Potom mu je Zlatan rekao:

"Nisam te namjerno povrijedio. Da sam to htio da učinim, slomio bih ti nogu", rekao je Zlatan.



Osim Van der Vaarta, koji nije aplaudirao ni onda kada je Zlatan nanizao šest-sedam igrača i postigao onaj čuveni gol protiv Brede, Ibrahimović je imao okršaj i sa Egipćaninom Midom. Mido je jedne prilike bijesan uletio u svlačionicu i vikao, a Zlatan mu je pokušao reći da se smiri, međutim, ovaj je na njega bacio medicinske makaze koje su prošle nekoliko centimetara pored Zlatanove glave. Ni Zlatan nije ostao dužan, pa se odmah podigao i Midu opalio šakom u glavu. Kasnije su obojica, nasmijani i zagrljeni, napustili svlačionicu. Sa Van der Vaartom nije išlo tako. 

Upravo ga je taj gol protiv NAC-a prodao Juventusu. Ibrahimović period u Juventusu opisuje kao odlično vrijeme provedeno sa nevjerovatnim igračima i sjajnim trenerom kojeg je veoma cijenio, Fabiom Capellom.



"Jonathan Zebina me provocirao na treningu, pa sam ga udario tako jako da je cijeli dan na glavi držao led. Capello je sve to gledao sa strane. Kada me je pozvao u kancelariju, mislio sam da ću dobiti žestoku kaznu. Rekao mi je: 'Uradio si ono što je bilo potrebno da se uradi za tim'. Capello je bio genijalan trener, jedan od najboljih na Planeti", rekao je Ibrahimović.

Nakon čuvenog Calciopolija Zlatan je odlučio da ide iz Juventusa, pa je Inter bio sasvim logično rješenje. Međutim, na Meazzi nisu uvijek cvjetale ruže. U vrijeme dok je trener Intera bio Roberto Mancini, Zlatan i društvo su igrali posljednje kolo na Enio Tardiniju protiv Parme. Pobjeda je bila jedina opcija, da se nakon gotovo 20 godina titula vrati u plavo-crni dio Milana, a Roma je dramatično puhala za vratom. Iako povrijeđen, Zlatan je zabio dva sjajna gola, zapušio usta svim navijačima koji su ga kritikovali i donio Interu novu titulu. Sa Mourinhom je ta hemija u Interu bila još bolja i jača. Nije ni čudo što se Zlatan odlučio za odlazak u Manchester United, ponovo kako bi radio sa Mourinhom. 

"Mourinho je bio genije. Čovjek je sve znao o protivničkim fudbalerima. Koliko su golova dali, šta jedu, koji broj obuće nose njihova braća. Bio je majstor psihologije", rekao je Ibrahimović.

Jednu mu je stvar ipak zamjerao. Što nikada nije slavio njegove golove. Kakav god gol da postigne, Mourinho je uvijek imao hladan izraz lica. Sve do trenutka dok Zlatan nije postigao gol petom s kojim je kasnije osvojio nagradu za najboljeg strijelca Serije A. Mourinho se radovao kao malo dijete.

I napokon se desio čuveni transfer iz Intera u Barcelonu. Međutim, bajka nije dugo trajala. Ibrahimović je shvatio da je Barcelona škola, a on nikada nije bio neki školarac. Uprkos svemu, pokušao je da se navikne na takav sistem. Međutim, imao je jedan problem. Pep Guardiola. Zbog Zlatanovog razgovora oko toga gdje bi ga Guardiola trebao koristiti, Pep je totalno ignorisao švedskog napadača.

"Kupili su me kao Ferrari, a vozili su me kao Fiat. Guardiola me potpuno ignorisao. Često sam se šalio sa Thierryjem Henryjem, koji je imao sličan problem, da li me je danas uopće Pep pogledao ili da li sam mu barem vidio leđa", priča Zlatan.

Ibrahimović je Guardiolu svojevremeno nazvao "filozofom", te dodao da se boji Mourinha. Nakon poraza od Intera u Ligi prvaka i posrtaja u jednoj utakmici Primere (u kojoj je Ibrahimović igrao bijednih pet minuta), Zlatanu je pao mrak na oči. To je bio potpuni kraj.

"Uletio sam u svlačionici i počeo šutati kante. Okrenuo sam se prema Guardioli i rekao mu: 'Ti nemaš mu**, ti se plašiš Mourinha. Idi u pi*** mat*****", kaže Ibrahimović. 

Pep je nakon toga kao malo dijete samo okrenuo glavu i napustio svlačionicu. Bilo je vrijeme da ide dalje. I otišao je. Otišao je u Milan i ponovo je bio glavni igrač kluba, te je ponovo osvojio Seriju A. Otišao je kasnije u PSG, pa je postao najbolji strijelac Parižana svih vremena. Promijenio je DNK ekipe. Sada je na Old Traffordu, Teatru snova, i piše neke nove snove, zajedno sa Mourinhom. Ko zna, možda za godinu dvije ispuni samo još jedan san koji mu fali, Ligu prvaka. Sa Švedskom je postigao koliko je mogao. Postao je najbolji golgeter Švedske u historiji, te teško da taj rekord bilo ko nekada obori.



Zlatanovo upoznavanje sa menadžerom Minom Raiolom je materijal za ozbiljnu komediju. 

"Obukao sam predivnu Gucci jaknu, stavio zlatni sat, parkirao Porsche ispred ulaza u lokal. Očekujem menadžera, ali je umjesto osobe u odjelu stigao jedan sasvim drugačiji čovjek. Obična jakna, Nike tenisice, sa ogromnim stomakom, činilo mi se da je jedan od Sopranovih. Ko je ovaj frajer? Trebalo bi da bude zastupnik svih pretilih. Sjeli smo u restoran, naručio je hrane za petoricu. Zvao se Mino Raiola. Ali, kad smo počeli pričati, debeli lik je izvukao papir, A4 format u kojem su bila neka imena i brojevi. 'Dakle Zlatane, Christian Vieri 24 gola, 27 utakmica. Filippo Inzaghi 20 golova, 25 utakmica, David Trezeguet 20 golova, 24 utakmica, Zlatan Ibrahimović samo pet golova, 25 utakmica. Misliš da te mogu prodati sa ovakvom statistikom? Misliš da si mnogo cool lik? Misliš da možeš impresionirati sa tim zlatnim satom i jeb**** Porscheom? Sve je to sra**. Hoćeš li da zaradiš još novca ili da postaneš najbolji na svijetu?' Rekao sam mu da želim postati najbolji igrač na svijetu. 'Onda, dobro. Ako budeš najbolji doći će i sve ostalo sa tim, a ako potrčiš za novcem, ništa nećeš dobiti, shvaćaš li to? Moraš prodati sva svoja auta, satove i početi da treniraš tri puta jače i napornije nego do sada, jer si statistički očajan'. Počeo sam ići na treninge sa klupskim Fiat Stilom. Bilo je dosadno i ponižavajuće. Davao sam sve od sebe na treninzima i utakmicama. Mino Raiola je bio kao pijavica. Zaljepio se za mene i nije mi dao da dišem. Rezultat? Imam platu od milion eura mjesečno i jedan sam od najboljih igrača na Planeti", rekao je Ibrahimović.

Nema dileme da svijet nikada nije vidio takvog fudbalera. Jedini fudbaler čija je arogancija uvijek bila prihvaćena sa opaskom "Ma ljudi, sve je uredu, to je samo Zlatan". Odrastao u getu, a kasnije postao najbolji. A znate li šta je ocu Šefiku rekao prije 18 godina kada ga je ovaj prvi put gledao na travnjaku, u dresu Malmea:

"Pogledaj me stari. Ja sam najbolji fudbaler na svijetu".

I bio je. Mnogi od nas su mu odavno dali tu nagradu. Negdje u mašti. I još uvijek je veliki mangup kojem je unaprijed sve oprošteno. Bio je Zlatan, još uvijek je. 

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.