26.9.2016. 16:50
0
Genije protiv kojeg je igrao i Željo: Saznao sam da mi pola tima ne zna plivati. Mene je više plašilo što sam znao da ih pola ne zna igrati fudbal
Mnogo je trenerskih velikana koji su prošli preko Otoka i koji su i danas ostali upamćeni kao velikani. Matt Busby, Bill Shankly, Alex Ferguson su samo neki od legendarne plejade neumoljivih ratnika i fudbalskih filozofa čiji se tragovi osjete i danas u engleskom Premiershipu, ali i širom svijeta.

U cijeloj košari takvih fudbalskih genijalaca i umova ističe se, ipak, jedno ime. Čovjek koji je ostao upamćen kao neko ko je do dana današnjeg napravio najveća čuda u engleskom fudbalu, a nije mario za mišljenja drugih. Nije mario za vlasnike klubova, za njihova odobrenja, za njihove novce ili sujete. Cilj je bio jasan - napraviti tim koji je sposoban da pobijedi svakoga i da igra fudbal kao što ga je u tom vremenu igrao Cruiffov Ajax. Totalni fudbal na Otoku. Ako ne znate za njega i njegove poduhvate toplo vam savjetujem da više ne pratite fudbal. Trener svih trenera. Čovjek koji je bio majstor čuda. Vođa manje poznatih klubova od kojih je pravio divove. Engleski i evropski šampion. Brian Clough.

Brian Clough je tokom svoje igračke karijere bio rasni strijelac. I dan danas, nakon što su kroz Englesku prošli brojni golgeteri svjetske klase, niko nije srušio njegov neumoljivi rekord. Čovjek je u 296 utakmica postigao 267 golova. U Engleskoj. U državi gdje se igra najgrublji fudbal na Planeti. Strah i trepet. Gotovo jedan gol po utakmici. Na cijelom Otoku nikada niko nije još uvijek srušio taj rekord. Ipak, blistava karijera je okončana u 29. godini života. Cloughovo koljeno nije izdržalo nakon sudara sa golmanom protivničkog tima. Igrao je za Middlesbrough i Sunderland.

Historija i vrijeme će pokazati da će ono što će uslijediti nakon okončanja Brianove igračke karijere biti samo uvod u magičnu trenersku karijeru. Od njega su učili oni najveći. Od njega je učio i veliki Alex Ferguson, za kojeg danas možemo reći da je najbolji svih vremena. Ključna osoba u Cloughovoj trenerskoj karijeri bio je njegov dobar prijatelj Peter Taylor, od kojeg se Clough nije odvajao. Gdje god je bio Brian, tu je bio i Peter. Tako je bilo i tokom njihovog prvog zajedničkog trenerskog posla, kada je Clought preuzeo Hartlepool. Taylor je tražio 200 funti kako bi došao da bude pomoćnik Cloughu, ali klub to nije mogao platiti. Tu cifru je iz svog džepa platio Brian Clough, kojem je prijateljstvo sa Peterom Taylorom bilo više od svega.


Peter Taylor i Brian Clough

Peter Taylor će ovaj svijet kasnije napustiti prije Briana Clougha. Prijatelji Briana Clougha je ispričao da je Taylorova smrt veoma teško pala Cloughu.

"Razgovarao je sa Taylorovom suprugom koja mu je upravo javila da je Peter preminuo. Brian je spustio slušalicu, a onda je briznuo u plač kao nikada prije. Ne samo da je izgubio svog pomoćnika, izgubio je i najboljeg prijatelja", kaže poznanik Briana Clougha.

Clough je ubrzo počeo da trenira Derby County, klub koji je stagnirao u nižim ligama i koji nije imao neku ozbiljnu fudbalsku viziju. Zanimljiv detalj se dogodio na pripremama Derbyja u Njemačkoj.

"Na pripremama u Njemačkoj sam saznao da mi pola tima ne zna da pliva. Unajmio sam trenera kako bi ih naučio da plivaju. Pola tima je stajalo pored bazena i bilo uplašeno. Mene je više plašilo što sam kasnije shvatio da mi pola tima ne zna igrati fudbal", rekao je svojevremeno Brian Clough.

Ključnu ulogu u ogromnom usponu Ovnova će imati transfer politika. Clough nije previše mario da li klub ima novca ili ne, neke igrače je želio po svaku cijenu. Neki od njih su bili:  Roy McFarland, John O'Hare, John McGovern, Alan Hinton, Colin Todd i Les Green. Na iznenađenje mnogih stigao je Dave Mackay i kockice su manje - više bile posložene. 

Clough je u to vrijeme imao brojne svađe sa Donom Reviejem, koji je vodio Leeds United. Clough uopće nije volio Leeds United, što će se kasnije i praktično pokazati kada Clough bude postavljen za menadžera Leeds Uniteda. Za svoj Derby County iz perioda kada ga je vodio je volio reći:

"Kažu da je Leeds United jak. Hemija među mojim igračima u Derbyju je toliko jaka da bismo sa ovim pristupom porazili Adolfa Hitlera već prije 1939. godine i početka rata", rekao je Clough.

Kada je doveo Colina Todda u Derby County, karizmatični Brian Clough je upravi poslao telegram u kojem je pisalo:

"Doveo sam Colina Todda. Nalazimo se pred bankrotom. S ljubavlju, Brian Clough".

Nakon ulaska u najveći rang engleskog fudbala, Derby County se ubrzo okitio titulom prvaka Engleske. U toj borbi su pobijedili koga drugog nego mrski Leeds United.  Od malenog kluba koji je visio u Drugoj diviziji, Clough je za veoma kratko vrijeme napravio šampiona Engleske. Derby će kasnije stići do polufinala tadašnjeg Kupa šampiona, gdje su nakon velike sramote i nepravde poraženi u dvomeču od Juventusa. Clough je na kraju meča u Torinu izjavio da su fudbaleri Juventusa "varajuća žabarska kopilad".



Navijači Željezničara, da li se sjećate s kim je Željezničar igrao te 1973. godine u Kupu šampiona? Upravo sa Cloughovim Derby Countyjem. Danas je za Source.ba portal svoje viđenje te utakmice podijelio legendarni Branimir Jelušić, koji je kao fudbaler Željezničara igrao u dvomeču protiv Cloughovih Ovnova.

"Neki od njihovih igrača su bili reprezentativci Engleske. Teško je bilo našim klubovima da igraju protiv njihovih klubova. Derby je igrao totalni fudbal i konstantni presing. Mi smo u Jugoslaviji bili naznaka tog fudbala. Sada možete zamisliti kako je gore bilo igrati, gdje vam pušu za vratom i gdje bukvalno ne možete da dišete. Boga molite da ode lopta u aut. To su bili fantastični doživljaji", rekao je danas Jelušić za naš portal.

Legendu Željezničara smo upitali kako gleda na karijeru čovjeka o kojem pišemo ovaj tekst, na karijeru Briana Clougha.

"Svi ostali su učili od Briana Clougha. To je bio veliki trener. Sir Alex Ferguson i mnogi drugi veliki treneri su učili od njega", rekao je za Source.ba portal Branimir Jelušić.

Nakon nekoliko uspješnih godina na klupi Ovnova, Clough odlazi u Leeds United gdje ga baš i nisu voljeli, jer je javno kritikovao njihovu upravu, trenere, navijače, igrače i njihovu igru. U Leedsu jednostavno nije išlo. Čak se napravila i grupa fudbalera koja otvoreno nije podržava Clougha. Da su samo čelnici Leedsa znali šta tada propuštaju. Na klupi Leedsa je bio svega 44 dana. Leeds United će kasnije od velikog kluba postati klub koji će stagnirati u nižim ligama, dok će Clough praviti čuda sa Nottingham Forestom. 



U vrijeme kada Šumarima nije išlo onako kako će im kasnije ići, Clough je često znao reći:

"Nottingham za sada ima jednu sasvim dovoljno dobru stvar. Imaju mene", izjavljivao je Brian Clough.

Zanimljiv je bio slučaj Johna Robertsona, koji je bio strastveni pušač i koji nije želio da baci taj porok. Osim toga, slabo je trčao, ali je Clough vidio njegov potencijal. Tjerao ga je da baci cigarete, te mu je uključio strogu dijetu. Robertson se doveo u red, a kasnije će postati jedan od najbitnijih fudbalera u Cloughovom mozaiku. Kada je jednom prilikom Clough ušao u svlačionici i zatekao Robertsona kako se češka po međunožju, rekao mu je:

"Svi se zagrijavaju, a pogledaj sebe šta radiš. Sramoto jedna", vikao je Clough.

Robertson je kasnije toliko napredovao u svojoj igri da je Clough često govorio za njega:

"Dajte mu jard trave i loptu i vidjet ćete kakav je umjetnik. Postao je jedan od najboljih fudbalera koje sam ikada vidio, podjednako dobar kao magični Brazilci ili nadareni Talijani", govorio je Brian Clough.

Pored brojnih fudbalera koje je Clough doveo sa sobom iz Derbyja, u Nottingham su stigli Peter Shilton, Archie Gemmil, Trevor Francis i mnogi drugi. Sjećate li se legendarne generacije Arsenala koja je 2004. godine oborila rekord od 49 utakmica bez poraza? Taj rekord je držao Nottingham Forest koji je 1978. godine napravio niz od 42 utakmice bez poraza. U vrijeme kada nije bilo Abramoviča, Glazera i ostale kompanije.

Godine rada u Nottinghamu su napokon počele davati rezultate. Clough je dva puta bio prvak Evrope (pobjede protiv Malmoa i HSV-a), a uspio bio je i prvak Engleske sa Forestom. Ujedno, Cloughovi Šumari su jedini klub u Evropi koji imaju više titula kontinentalnog takmičenja, nego titula u domaćem šampionatu.

Svoju posljednju utakmicu na klupi Foresta Clough je okončao 1993. godine kada se penzionisao. Kasnije je imao ozbiljnih problema sa alkoholizmom, a preminuo je 2004. godine u 69. godini života.



Vodeći Derby County i Nottingham Forest bio je dva puta prvak Engleske, dva puta je osvojio Kup evropskih prvaka, četiri puta engleski Liga kup, te jednom UEFA Superkup. 1994. godine je napisao knjigu "Hodanje po vodi", koju je posvetio svom dugogodišnjem prijatelju Peteru Tayloru. A zaista su hodali po vodi. Clough i Taylor su bili mađioničari čija se magija izvodila na Pride Parku i City Groundu. 

U maju ove godine mnogi su se prisjetili Briana Clougha i njegovih čuda koje je pravio sa Derbyjem i Forestom, kada je Claudio Ranieri zajedno sa svojim Leicesterom osvojio titulu prvaka Engleske. Čudo neviđeno, ali svakog čuda tri dana dosta. Cloughovo čudo je, ipak, trajalo godinama, decenijama. 

Od njega su učili najbolji. Brian Clough je bio Alex Ferguson prije Alexa Fergusona. Čovjek koji je dosadni engleski fudbal učinio tako zanimljivim i efikasnim da je to bio početak ere engleskih klubova koji su dominirali Evropom, jer ne zaboravite da je upravo Cloughov Nottingham pokrenuo veliku lavinu nevjerovatnih rezultata Engleza u Evropi. 

Gotovo svi za njega kažu da je najveći engleski trener svih vremena. Brian Clough je bio čovjek sa vizijom. Genije. Čovjek koji je od neozbiljnih i malenih klubova pravio pobjednike. Šampione. Evropske prvake. Zato i jeste bio najveći.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.