8.6.2020. 11:42
0
"Kuca" li koronavirus ponovo na vrata: U posljednja četiri dana nova 64 slučaja u FBiH, u RS-u do sada umrlo 120 ljudi
Od početka pandemije koronavirusa u BiH zabilježeno je 2.606 slučajeva, a preminulo je 159 osoba.

Što se procenta smrtnosti tiče, on iznosi preko šest posto u odnosu na potvrđene slučajeve, kao i slučajeve smrti. 

Federacija BiH

U FBiH do sada je zabilježeno 1.160 slučajeva zaraze, a ukupno je 950 izliječenih. Od virusa korone u ovom bh. entitetu je preminulo 39, što znači da je u RS-u do sada umrlo čak 120 ljudi. Što se tiče aktibnih slučajeva zaraze u FBiH, njih je za sada 171.

U posljednja četiri dana je zabilježen je rast oboljelih. Tako 04.06. nije bilo pozitivnih slučajeva, ali je u danima nakon toga uslijedila promjena brojki. U posljednja četiri dana su zabilježena čak 64 nova slučajeva zaraze virusom korone. Danas je samo potvrđeno novih 17 slučajeva zaraze.

I dalje je najviše zaraženih do sada zabilježeno u ZDK (352), potom u HNK (256), te u TK (127). U Kantonu Sarajevo do sada je zabilježeno 117 slučajeva zaraze.

55 posto zaraženih čine žene, dok 45 posto zaraženih čine muškarci. Ipak, kada je u pitanju spolna struktura preminulih, 22 muškarca su preminula od posljedica virusa korone, dok je 17 žena izgubilo život.

Ubjedljivo najviše zaraženih do sada pripada starosnoj strukturi od 20-44 godina. Što se tiče starosne strukture umrlih, 12 umrlih je od 65 do 74 godine, 10 ih je od 75 do 84 godina, po sedam od 45 do 54, te od 55 do 64 godina, dok su preminule tri osobe koje su imale preko 85 godina. Samim tim, prosjek preminulih osoba u FBiH iznosi oko 68 godina.

Treba dodati da je na području FBiH do sada testirano 40.620 osoba, što znači da je testirana svaka 54. osoba.

Kanton Sarajevo

Što se tiče Kantona Sarajevo, do sada je testirano 8.613 ljudi, što znači da je testiran svaki 50. stanovnik ovog kantona.

Što se tiče KS, potvrđeno je 117 slučajeva zaraze, a do sada je izliječeno 110 osoba. Svega šest osoba je preminulo sa područja KS. U posljednjih šest dana zabilježena su dva nova slučaja zaraze, a jedan od njih potvrđen je danas. Tako u KS za sada imamo dva aktivna slučaja zaraze koronavirusom.

Zeničko-dobojski kanton

ZDK, gdje je do sada zabilježen najveći broj zaraženih (352), još uvijek ima 118 aktivnih slučajeva. Ono što je, ipak, dobro za ZDK, nijedna osoba koja je oboljela od koronavirusa do sada nije preminula. U prethodna tri dana, ne računajući današnji, zabilježen je 21 novi slučaj zaraze.

U protekla 24 sata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na koronavirus su testirana 94 uzorka, a pozitivnih ih je bilo osam. Šest zaraženih osoba je iz Tešnja, a po jedna je iz Sarajeva i Kiseljaka. Zaražena osoba iz Sarajeva je sa područja Općine Novi Grad Sarajevo.

Tešanj je, inače, treći grad u BiH po broju zaraženih. Najviše oboljelih je u Banjoj Luci (618), te u Maglaju (146).

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.