11.12.2023. 15:33
0
Kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo i dalje narušen
Kvalitet zraka je još uvijek narušen u većem dijelu Kantona Sarajevo, ali poboljšan u odnosu na prethodni dan, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

U toku protekle noći i u jutarnjim satima došlo je do slabljenja inverzije u većem dijelu Kantona, što je dovelo do djelimičnog čišćenja atmosfere. Međutim, vremenske prilike i dalje ne pogoduju kvalitetu zraka, tako da se prema večernjim satima ponovo očekuje temperaturna inverzija, uz slab vjetar, usljed čega dolazi do akumuliranja zagađujućih PM10 i PM2,5 čestica. U prilog tome govore trenutni podaci sa mjernih stanica.

Prema posljednjim mjerenjima u 14:00 sati, najviše vrijednosti ovog polutanta su zabilježene na na Bjelavama i iznosile su 133 mikrograma po metru kubnom čestica, na Otoci su iznosile 119 mikrograma po metru kubnom, te u Ilijašu 90 mikrograma po metru kubnom čestica što je prag za epizodu Upozorenje. Na ostalim mjernim mjestima vrijednosti PM10 se kreću iznad 50 mikrograma po metru kubnom.

Prema sinoptičkoj prognozi danas i naredna dva dana se očekuje vremenska situacija sa povremenim padavinama u vidu kiše i slabim vjetrom promjenjivog smjera uz temperaturne inverzije u jutranjim i večernjim satima. Prognozirano je da će najkasnije do 14. decembra doći do prekida u pojavi temperaturne inverzije što bi kao rezultat trebalo dovesti do poboljšanja kvaliteta zraka.

Imajući u vidu navedeno, zadržava se epizoda Upozorenje u svim zonama predviđenim za primjenu Plana interventnih mjera.

Tokom trajanja ove epizode u KS na snazi su interventne mjere, dostupne na https://mkipgo.ks.gov.ba/mjere.

Osobama s hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima, kao i onima sklonim težim alergijskim reakcijama, starijoj populaciji, trudnicama, te mlađoj djeci preporučuje se da izbjegavaju boravak na otvorenom, pogotovo u ranim jutarnjim i večernjim satima, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.