Ovo jelo se bez zadrške može poslužiti i najzahtjevnijim gurmanima. Tu je sočna piletina, ukusni umak od gljiva i kremasti pire. Kombinacija snova!
Sastojci:
500 g otkoštenog karabatka
1 kukuruz (kuhani)
so
umak od gljiva:
100 g bukovača
100 g šampinjona
200 ml vrhnja za kuhanje
biber
so
povrtni pire:
1 veća mrkva
1 butternut tikva
1 batat
100 žutog sira
50 g putera
svježi peršun
so
biber
bijeli luk u prahu
400 ml vode
U tavi na ulju, na jačoj vatri, pržite karabatke prvo sa jedne, a potom i sa druge strane. Oko 5-7 minuta biće sasvim dovoljno sa obje strane. Piletinu izvadite na tanjir i ostavite sa strane.
U istoj tavi, zatim, prepržite kuhani kukuruz koji ste prethodno izrezali na jednake kolutove. I njega prebacite u tanjir s piletinom.
Nakon toga, u tavu, po potrebi, možete dodati još ulja ili malo putera, pa na njemu prepržiti krupno izrezane bukovače i šampinjone. Kada gljive porumene, posolite ih i pobiberite po želji, a potom prelijte vrhnjem za kuhanje. Krčkajte na laganoj vatri oko 10 minuta, pa skinite s vatre.
U tepsiji pomiješajte mrkvu izrezanu na kolutiće, te batat i tikvu na kockice. Stavite puter, vodu, so, biber, te bijeli luk u prahu. Pospite sve svježim peršunom i stavite peći na 180 stepeni oko 40 minuta. Tako ispečeno povrće umiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete pire. Na kraju, u njega umiješajte narendani žuti sir.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.