Lignje su same po sebi pravi gastronomski užitak, a kada ih još napunimo ukusnim nadjevom, onda postaju neodoljive.
Sastojci:
500 g lignji
150 g tunjevine iz konzerve
2 češnja bijelog luka
1 kriška starog hljeba
1 veći luk
1 paradajz
20 ml maslinovog ulja
20 g kapara
100 ml bijelog vina
svježi peršun
crne masline
Lignjama odvojite krakove i očistite unutršnjojst. Krakove nasjeckajte na sitno i ostavite sa strane.
U posebnoj zdjeli pomiješajte tunjevinu, sitno nasjeckan bijeli luk, izmrvljenu krišku starog hljeba, svježi peršun, te dio isjeckanih krakova ljigni. Sastojke dobro izmiješajte kako biste dobili smjesu za punjenje.
Nadjevom napunite lignje, a otvor spojite čačkalicama. U većoj tavi na maslinovom ulju prepržite luk, pa dodajte lignje i pržite ih par minuta sa obje strane. Tada dodajte sitno nasjeckan paradajz, kapare, masline, ostatak krakova i svježi peršun. Kratko pržite, pa sve prelijte vinom.
Smanjite vatru i krčkajte lignje oko 10 minuta.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.