12.11.2015. 17:13
0
UFC: Mirko Filipović je suspendovan zbog dopinga
Samo dva dana nakon što je objavio kako završava karijeru zbog teških povreda i bolova, dolaze informacije koje bacaju novo svjetlo na odluku, piše Index.hr.

Američka antidopinška agencija USADA objavila je kako je Filipović "potencijalni" kršitelj propisa o dopingu, zbog čega je suspendovan za meč u Seulu s Anthonyjem Hamiltonom, koji je bio zakazan za 27. novembra i prije kojeg je Filipović naprasno prekinuo karijeru.


Ovo je prvi slučaj da je jedan UFC-ov borac suspendovan zbog dopinga.
 
USADA u saopšenju, koje prenosimo u cijelosti, navodi kako je obavijestila Filipovića i UFC o odluci:
 
"UFC obavještava da je zakazani meč između Mirka Cro Copa i Anthonyja Hamiltona u Seulu u Južnoj Koreji otkazan. Američka antidopinška agencija (USADA) obavijestila Mirka Filipovića i UFC da je privremeno suspendovan zbog moguće zloupotrebe pravila antidopinške agencije.
 
USADA, nezavisno tijelo koje provodi antidopinšku politiku, pobrinut će se oko rezultata i odrediti posljedice u slučaju Cro Copa. Dodatne informacije bit će pravovremeno objavljene.

Hamiltonu će se vrlo brzo zakazati novi meč u bližoj budućnosti."
 
Filipović nije krio da je uzimao lijekove i krvnu plazu za saniranje povrijeđene tetive
 
Ni USADA ni UFC za sada ne otkrivaju kada je i kako Cro Cop testiran na doping i kako je pao ili na što je njegov uzorak bio pozitivan.
 
Filipović se od karijere borca oprostio prije dva dana na Facebooku, a u statusu u kojem je obavijestio navijače i javnost o odluci. Pokušao sam spasiti rame i sanirati povredu na sve moguće načine: svakodnevnim terapijama, injekcijama krvne plazme i raznim koktelima lijekova ali nije išlo. Jedini lijek bi bila pauza od dvije do tri nedjelje, a to si nisam mogao priuštiti usred završnih priprema. Svakodnevnim treningom se povreda samo pogoršavala. Dio mišića je puknuo, rame je puno tekućine, velika opasnost je i da pukne tetiva i onda opet na operaciju.
 
To mi ne treba, pogotovo u mojim godinama. Cijelo ljeto sam proveo putujući u Munchen na terapije kod jednog čuvenog ljekara radi hronične upale tetiva na hvatištima sjedne kosti koja me izluđuje, u Vinkovce kada idem moram dva puta stati tokom puta radi bolova u tim tetivama koje me užasno bole u sjedećem položaju, koljeno desno koje je četiri puta operisano isto. I sada još rame, leđa da ne spominjem. Kad god idem na magnet bez obzira radi čega i šta snimam, nalaz počinje sa "degenerativne promjene", ali to je cijena koja se mora platiti.
 
Ljudi naravno vide samo jednu stranu medalje, materijalne stvari, a za muku, bol, krv i suze niko ne pita niti ih zanima, ali to je tako u životu.

(Merima Druškić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.