23.7.2024. 10:47
0
Izraelci otputovali na Olimpijske igre u Pariz, imat će 24-satnu zaštitu
FOTO: EPA-EFE
Izraelska olimpijska delegacija je uz velike mjere osiguranja otputovala u Pariz gdje će u petak biti otvorene Olimpijske igre.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da će izraelski sportisti biti zaštićeni danonoćno tokom Igara, 52 godine nakon masakra na Olimpijskim igrama u Minhenu u kojem su palestinski militanti ubili 11 Izraelaca.

"Želim u ime Francuske reći izraelskoj delegaciji da vam želimo dobrodošlicu na ove Olimpijske igre", rekao je jučer ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne na sastanku s kolegama iz Evropske unije u Bruxellesu.

Međutim, zbog izraelske vojne akcije u pojasu Gaze koja je rezultirala desecima hiljada poginulih Palestinaca, ultraljevičarski zastupnik u parlamentu Thomas Portes rekao je kako izraelski sportisti nisu dobrodošli u Francuskoj.

Izrael se optužuje i za kršenje tradicionalnog olimpijskog primirja, dok je Portesov stranački kolega Manuel Bompart napisao kako bi izraelski sportisti zbog intervencije u Gazi morali nastupati bez nacionalnih obilježja.

Oglasio se i Palestinski olimpijski odbor koji je službeno zatražio od MOK-a da odmah isključi Izrael s Olimpijskih igara u Parizu, posebno s obzirom na to da je Izrael prekršio proglašeni olimpijski prekid vatre bombardiranjem.

Podsjetimo, igre počinju u petak ceremonijom otvaranja duž Seine sa sportistima koji će se voziti na brodovima, a još nije poznato hoće li učestvovati izraelski takmičari budući da sudjelovanje nije obavezno.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.