9.8.2024. 11:31
0
Skandal potresa OI: Amerikanci su svojim sportašima dopuštali da se natječu dopingirani
Usred Olimpijskih igara, Svjetska antidopinška agencija (WADA) izdala je saopćenje u kojem potvrđuje da je Američka antidopinška agencija (USADA) godinama dopuštala natjecanje registriranim pozitivnim sportašima, a da ih nije sankcionirala.

Također je demantirala tvrdnje USADA-e kako bi to bilo učinjeno uz odobrenje WADA-e s planom da se pokuša natjerati te sportaše da otkriju druge dopingirane sportaše.

Prema saopćenju koji je objavila Marca stoji kako "ovaj postupak USADA-e ugrožava integritet sportskog natjecanja, koji Svjetski antidopinški kodeks nastoji zaštititi", a u vezi sa 'saradnjom' stoji da "u Kodeksu postoji odredba prema kojoj sportaš koji pruža značajnu pomoć, može naknadno zatražiti suspenziju dijela svog razdoblja zabrane. Međutim, postoji jasan postupak za to, koji ne uključuje dopuštanje onima koji su varali da se nastave natjecati dok mogu ili ne moraju prikupljati inkriminirajuće dokaze protiv drugih."

WADA je upoznata s najmanje tri slučaja u kojima je sportašima koji su počinili ozbiljne prekršaje pravila dopušteno da se nastave natjecati godinama dok su djelovali kao tajni agenti za USADA-u, a da WADA nije bila obaviještena i bez ikakvih "nikakvih odredbi koje bi dopustile takvu praksu.

U jednom slučaju elitni sportaš, koji se natjecao u olimpijskim kvalifikacijama i međunarodnim događajima u Sjedinjenim Državama, priznao je da je uzimao steroide i EPO, ali mu je dopušteno da se nastavi natjecati. Njegov slučaj nikada nije objavljen, rezultati nisu diskvalificirani i on je mogao zadržati svoju novčanu nagradu. "Kada je USADA konačno priznala činjenice, napomenula je da bi objava slučaja ugrozila sigurnost sportaša i zatražila od WADA-e da pristane ne otkriti ime. WADA 'nije imala izbora nego pristati' nakon što je potvrdila da je prijetnja sigurnosti bila vjerodostojna.

WADA zaključuje da je ironično i licemjerno da USADA 'plače' kad sumnja da druge antidopinške organizacije ne poštuju pravila u potpunosti, a godinama nije objavila slučajeve dopinga i dopustila prevarantima da se nastave natjecati.

(Erna H.) 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.