4.1.2017. 11:33
0
Najveća cisterna Istanbula: Turisti zadivljeni "Potopljenom palačom"
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Na stotine turista okupilo se jutros na ulazu u Cisternu Baziliku u Istanbulu kako bi posjetili najveću od nekoliko stotina cisterni izgrađenih u podzemlju nekadašnjeg Konstantinopola, piše Anadolu Agency (AA).

Cisterna, koju nazivaju i "Potopljenom palačom", je izgrađena u šestom stoljeću za vrijeme vladavine bizantijskog cara Justinijana kako bi se rastućem gradu osigurala pitka voda.

Neki drevni dokumenti pokazuju da je na izgradnji cisterne, smještene oko 150 metara od povijesne građevine Aja Sofije na trgu Sultanahmet, bilo angažovano 7.000 radnika.

Prostrana komora je ispunjena redovima stubova i lukova od opeke s posebnom vodootpornom žbukom i zidovima debelim 3,5 metra. Predviđeni kapacitet komore je 100.000 tona vode, ali je danas dno prekriveno s tek nekoliko centimetara vode.

Turistima najzanimljiviji dio "Potopljene palače" su kamene glave Meduze, koje su okrenute za 90 i 180 stepeni.

Porijeklo glava nije tačno utvrđeno, iako se pretpostavlja da su donese u cisternu iz neke od građevina iz Rimskog perioda. 

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.