8.3.2016. 10:20
0
Srbija: Vanredno stanje zbog poplava u 14 opština
Vanredna situacija zbog izlivanja bujičnih vodotoka proglašena je u 14 opština u Srbiji, a prema podacima MUP-a, poplavljeno je oko 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba, dok se voda polako povlači, javlja Anadolu Agency.

Vanredna situacija je proglašena na teritoriji grada Čačka, Novog Pazara, Kraljeva, opštine Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, opštini Kosjerić, na dijelu teritorije opštine Prijepolje.

Poplavljene su kuće, imanja, štale, putevi, a voda je odnijela i neke mostove. U mnogim domaćinstvima nema struje, dok iz najugroženijih mjesta građane i dalje evakuišu spasilački timovi, kojima se priključila i Vojska Srbije.

Juče je zbog obilnih padavina i izlivanja rijeka u zlatiborskom kraju najkritičnije bilo u Arilju, Požegi, Bajinoj Bašti, Kosjeriću, a problem se pojavio i u elektrosnabdijevanju u devet mjesnih zajednica prijepoljske opštine.

U užičkom kraju je protekla noć bila mirnija, međutim u Arilju i dalje ima odsječenih domaćinstava, a u Čajetini i Bajinoj Bašti oko 1.000 domaćinstava je bez struje.

Zbog poplavnog talasa Zapadne Morave i noćas su evakuisana domaćinstva iz prigradskog naselja Grdica u Kraljevu, koja je cijela pod vodom i u mraku. Do sada je zbrinuto oko 400 ljudi, a uspješnom odbranom bedema u žičkom polju pored Ibra, voda za piće je i ostala ispravna.

U Čačku je od jutros mnogo bolja situacija, jer se Čemernica povlači i nema opasnosti od novog izlivanja. Ipak, pod vodom su i dalje brojna domaćinstva. Najteže je meštanima Jaklje, uz Jošanicu koja je juče odnijela dva mosta. Ugroženo je još nekoliko naselja i poplavljeno više desetina domova.

Kritično je nizvodno od Raške, jer se rijeka izlila i voda je ugrozila 30 domaćinstava. S obzirom da je nivo vode u Ibru porastao, mogu se očekivati novi problemi u Raškoj, pa osnovne i srednje škole neće raditi, dok će obdaništa i ostale javne institucije raditi.

Na području Obrenovca, po ocjeni nadležnih, nema opasnosti od izlivanja reke, a problema je jedino bilo u mjestu Poljane, gde se izlila rijeka Peštan i to u nebranjenom dijelu gdje je ušla u dvorišta devet kuća. 

(Anadolu Agency)
(Foto: Telegraf.rs)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.