17.6.2023. 11:10
0
Vanredna situacija u 52 grada i opštine u Srbiji zbog poplava, brojni građani evakuisani
U Srbiji je zbog poplava vanredna situacija proglašena u 52 grada i opštine a za 24 sata evakuisno je 217 osoba, izjavili su nadležni zvaničnici.

Veliki dio teritorije Srbije zahvaćen je poplavama i sve snage su usmjerene na spašavanje ljudskih života, rekao je načelnik odjeljenja u Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Milorad Spasojević.

"Samo u jučerašnjem danu imali smo preko 217 uspešnih evakuacija naših građana, a to je do sada ukupno skoro 295 evakuacija od 26. maja kada su nepogode počele da nas prate", rekao je Spasojević.

Dodao je da je prioritet da se svi evakuišu i odvedu na sigurno.

"Samo sinoć u Doljevcu smo imali 33 evakuisane osobe, u Boru 20 rudara je pomoglo da pređu na drugu stranu, u Prokuplju je bila evakuacija skoro 60 ljudi", rekao je Spasojević.

On je dodao da su i dalje angažovane pumpe velikog intenziteta za crpljenje vode u Lučanima i Jagodini, ali da se crpljenje vrši i u Boru, Aranđelovcu, Beogradu, Požegi, Kosjeriću kao i u svim mjestima u kojima je došlo do izljevanja bujičnih vodotokova.

Zamjenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Nedeljko Gagić rekao je u gostovanju na Radio televiziji Srbije da je situacija trenutno mirna i da nema novih izljevanja rijeka, ali da je u posljednjih 24 sata, zbog poplava evakuisano 217 ljudi.

Jutros se srušio most koji spaja sela Mrčajevci i Slatina preko Zapadne Morave kod Čačka.

U trenutku rušenja na mostu nije bilo nikoga, a most je već bio oštećen u poplavama i preko njega je bio zabranjen saobraćaj, javlja reporter Tanjuga.

Gagić je naveo da je u Jagodini problem s izljevanjem rijeke Belice i da je nasip popustio, kao i da su poplave najveću štetu nanijele na područjima Rasinskog, Raškog i Šumadijskog okruga.

Spasojević kaže da je zapadni dio Srbije primio veliku količinu vode i da se u svim mjestima radi na sanaciji poplava.

"Srećom brojke nisu toliko velike, voda se polako povlači, a hidrometeorolozi najavljuju prestanak padavina što će uticati na smanjenje nivoa vode", zaključuje Spasojević, piše RSE. 



(A.R.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.