10.3.2016. 13:50
0
Šešelj: Saslušanje odgođeno, jer sud to nije uspio da održi u tajnosti
Haški optuženik za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja Vojislav Šešelj, čije je današnje saslušanje pred Višim sudom u Beogradu o procesu izručenja Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) odloženo, rekao je da je juče poslepodne dobio obaveštenje da se odlaže saslušanje do daljnjega, jer Haški tribunal nije dostavio odgovor na zahtev Srbije po određenim procesnim pitanjima.
„Šta njih briga za odgovore Haškog tribunala. U mom slučaju se primenjuje Zakon o saradnji i Evropska povelja o ljudskim pravima, tako isto i u slučaju troje mojih bliskih saradnika i pomaganje moje odbrane“, rekao je Šešelj.

On je dodao da prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, koji je donela bivša Državna zajednica Srbije i Crne Gore, sud vodi postupak o ispunjenosti uslova za isporuku.

„Ono na čemu baziram svoje protivljenje je Evropska konvencija o ljudskim pravima. Po našem Ustavu, zakonu i po Evropksoj konvenciji o ljudskim pravima, pravno je nemoguće da me isporuče nekome ko je već brutalno gazio moja osnovna prava, pravo na pravično suđenje, pravo da se branim sam i pravo na suđenje u razumnom roku“, rekao je Šešelj.

Kazao je kako nema ideju o tome koji su to procesni razlozi zbog kojih je saslušanje odloženo.

„Ja sam bio upoznat sa kompletnom procedurom do juna meseca i izveštavao sam javnost o svemu, a onda je Vlada Srbije podnela zahtev da sve to ubuduće bude poverljivo i da ja budem isključen iz toga“, rekao je Šešelj i dodao: „Verujem da je razlog odlaganja to što nisu uspeli da to održe u tajnosti, što im nisam bio kooperativan.“

Govoreći o razlozima zašto je danas ušao u zgradu Suda, Šešelj je rekao da je u ponedeljak predat zahtev u njegovo ime da taj postupak bude javan, da zainteresovani građani mogu da prisustvuju i da bude dostupan svim novinarima, kao i da se kompletan postupak snima kamerama, ali da za to nije dobio odgovor i da je danas pokušao da sazna zašto nije reagovano.

„Tamo, taj šef obezbeđena rekao mi je da nema nikoga u zgradi sa kim bih mogao da razgovaram, a onda posle kada je video da palimo zastave EU i NATO, dotrčao je do mene i rekao da mi je na raspolaganju sudija Dilparić. Odbio sam da razgovaram. Nema nikakvog razloga da ovo bude tajni postupak, jer ja nikada nisam bio u bekstvu, neprekidno izjavljujem da neću bežati, da se neću kriti i da se neću tući sa policijom ako dođe do izručenja“, rekao je Šešelj.

Upitan da li će se pojaviti na saslušanju kada ponovo bude zakazano, Šešelj je rekao da hoće i da jedva čeka da ide u sudnicu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u januaru 2003. godine Vojislava Šešelja da je podsticao zločine protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine od 1991. do 1993. Optužen je da je "govorima i izjavama doprineo da se kod izvršilaca stvori odluka da počine navedene zločine".

Šešelj se dobrovoljno predao Hagu 24. februara 2003. godine, gde je u pritvoru četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007. godine. Odlukom Sudskog veća Haškog tribunala, u novembru 2014, pušten je na privremenu slobodu u Srbiju do izricanja presude, kako je navedeno, iz humanitarnih razloga, jer mu se nekoliko nedelja ranije pogoršalo zdravstveno stanje.

Žalbeno veće Haškog tribunala izdalo je nalog za izručenje Vojislava Šešelja do 31. marta, kada mu je zakazano izricanje presude. 
(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.