16.1.2024. 20:57
0
Svjedok u Hagu: Tači je ljeta 1998. bio najviši starješina u Glavnom štabu OVK
Iskazom zaštićenog svjetoka optužbe nastavljen je haški proces bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji od 1998. do 1999. godine.

Svjedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 1493, iskaz je dao preko video veze i iza zatvorenih vrata. On je rekao da je u ljeto 1998. Tači bio najviši starješina u Glavnom štabu OVK.

Za zločine nad Albancima, koje je OVK proglasila za „kolaborante“ i „izdajnike", Srbima i Romima, zajedno sa Tačijem optuženi su članovi GŠ OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Prema sažetku ranijih izjava, koji je u sudnici pročitao tužilac Ejdan Kvik, svjedok je govorio o odnosima OVK i formacije FARK, odnosno „Oružanih snaga Republike Kosovo“ koju je osnovala vlada Kosova u egzilu na čelu sa Bujarom Bukošijem.

Tu vladu podržavao je Demokratski savez Kosova (DSK) koji je predvodio Ibrahim Rugova, čije je pristalice, po optužnici, OVK smatrala „kolaborantima“ sa srpskim vlastima i nezakonito ih pritvarala i mučila, prenosi Beta.

Prema optužnici, Tači i Seljimi su u ljeto 1998. godine nastojali da potčine i pod kontrolu stave FARK, koji su smatrali rivalom.

OVK je neke pripadnike FARK-a, nezakonito lišila slobode i zlostavljala u pritvoru OVK u Cahanu u Albaniji, piše u optužnici.

Svjedok je izjavio da je FARK 1998. "priznavao samo vladu u egzilu“.

U ljeto te godine, u okolini Dečana je održan sastanak starješina FARK sa članovima GŠ OVK, a Tači i Seljimi su tada „preuzeli vlast i nad FARK“.

Tači je, po svjedoku, bio „najviši starješina“ među članovima GŠ OVK.

U optužnici piše da su Tači i Seljimi, početkom septembra 1998, „preduzeli korake da zastraše i ostvare dominaciju nad jedinicama povezanim sa DSK, uključujući FARK“.

Svjedok je opisao i dokument koji su, u martu 1999, u Albaniji sačinili četvrtooptuženi Jakup Krasnići i član GŠ OVK Azem Sulja, a po kojem „isključivu vlast“ nad FARK ima „GŠ OVK, a ne vlada u egzilu“.

Tema iskaza svjedoka 1493 bio je i kako je OVK „tretirala kolaborante i pripadnike FARK, u operativnoj zoni Dukađin i u Albaniji“.

Prema optužnici, od aprila do juna 1999. OVK predvođena Sabitom Gecijem je u pritvoru u albanskom gradu Cahanu pod nehumanim uslovima držala Albance osumnjičene za „kolaboraciju“ sa srpskim vlastima, uključujući pripadnike FARK i Rugovine partije.

- Više pripadnika OVK, uključujući Gecija, podgvrgavalo je pritvorenike teškom batinanju i psihološkom zlostavljanju. Pritvorenike su udarali palicama, štapovima, šipkama, bičevima, kundacima… sjekli žiletima i prijetili im smrću i nasiljem - navodi se u optužnici, prenosi Beta.

Inače, danas je započeto unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe, koji je 40. od početka suđenja 3. aprila prošle godine, branioci optuženih će, kako su najavili, nastaviti i sjutra.

Tužioci su ranije najavili da će pred sud izvesti više od 300 svjedoka, a taj dokazni postupak, po odluci sudija, moraju okončati do aprila 2025. godine.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Krivična djela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad cijelim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima, Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vrijeme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veselji kao šef obavještajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtjev da budu privremeno oslobođeni, prenosi Beta.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.