23.4.2017. 18:45
0
Plenković: Žrtve zaslužuju zajedničke komemoracije
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Spomen-području Jasenovac da je potrebno učiniti napor da bi u budućnosti na ovom mjestu organizovali zajedničke komemoracije, jer to zaslužuju žrtve zločina koji su počinjeni u koncentracionom logoru Jasenovac.


Plenković je, nakon komemorativnog skupa koji je danas održan pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, rekao da mu je žao što nema zajedničke komemoracije, te da se nada da će Savjet za suočavanje sa prošlošću dati preporuke koje će spriječiti situacije da se održava više komemoracija. 

U Spomen-području Jasenovac komemoraciju su juče organizovali Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, a sutra će to učiniti jevrejska udruženja. 

Ove organizacije su drugu godinu zaredom odbile da učestvuju na državnoj komemoraciji u Hrvatskoj. Kao razlog bojkota istaknuto je neuklanjanje ploče s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", koju su prošle godine nedaleko od Jasenovca postavili veterani Hrvatskih obrambenih snaga. 

Plenković je rekao da želi da hrvatski Savjet za suočavanje sa prošlošću "omogući preciznije regulisanje takvih obilježja", kao i da "taj pozdrav nije nijedan od pozdrava koje je koristila hrvatska vojska u proteklom ratu", prenose hrvatski mediji. 

On je naveo i da je njegova Vlada "naslijedila podjele u društvu i da nema nikakve relativizacije ustaštva". 

Tokom državne ceremonije u Jasenovcu danas je grupa antifašista istakla transparent "Uklonite ustaški pozdrav". 

Komemorativni skup u Spomen-području Jasenivac održan je povodom proboj jasenovački logoraša prije 72 godine. 

Proboj logoraša izvršilo je 22. aprila 1945. godine 600 od preostalih 1.073 logoraša zatočenih u Ciglani, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt. Proboj je preživjelo samo njih 117.

(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.