29.11.2017. 19:00
1
Plenković: Praljkov čin duboko moralan, Hrvatska nastavlja s prijateljskim odnosima prema BiH
Premijer Andrej Plenković obraćao se javnosti povodom današnjih događaja u Haagu gdje je Slobodan Praljak, nakon osuđujuće presude popio otrov od kojega je nakon nekoliko sati preminuo.

„U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno želim izraziti najdublju sućut obitelji genrerala Slobodana Praljka. Njegov čin, kojemu smo nažalost svi svjedočili danas, najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz BiH i hrvatskom narodu“, rekao je Plenković. Dodao je da će Hrvatska iskoristiti sve mehanizme da ospori neke segmente presude.

Hrvatski premijer je rekao da presuda ne može utjecati na odnose Bošnjaka i Hrvata unutar Bosne i Hercegovine, te da će se Hrvatska i dalje nastaviti zalagati za evropski put Bosne i Hercegovine.

„Želim poslati poruku prijeteljskoj Bosni i Hercegovini, čiji teritorijani integritet respektujemo, da ćemo voditi računa da i dalje budemo zagovornik EU puta Bosne i Hercegovine“, rekao je Plenković.

Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je danas, u okviru žalbene presude bivšim čelnicima samoproglašene Hrvatske zajednica Herceg-Bosna utvrdilo i to da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

(NAP/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.