31.12.2019. 9:24
0
Vučić će razgovarati s patrijarhom o crnogorskom zakonu o vjeroispovjesti: Zabrinut za srpski narod i SPC
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će danas razgovarati sa Njegovom svetosti patrijarhom Irinejom o tome kako da se pomogne Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, nakon usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskoj Skupštini.

On je naveo da će sa srpskim patrijarhom razgovarati o formiranju komisije i da se vidi kako pravno da se izađe pred svjetske i međunarodne organizacije u vezi s tim problemom.

"Razgovaraćemo kako da pomognemo našoj crkvi. Ne razumem se u mitropolije i eparhije, za mene postoji samo Srpska pravoslavna crkva /SPC/", rekao je večeras Vučić za RTS.

On je istakao da Beograd nema krivicu u dešavanjima u Crnoj Gori, da izražava brigu za srpski narod i SPC, te da ne želi da kvari odnose sa tom zemljom, piše Srna.

Komentarišući to što košarkaši beogradske "Crvene zvezde" nisu otputovali na meč sa podgoričkom "Budućnošću" koji je trebalo da se odigra sinoć u Podgorici, Vučić je rekao da je možda bolje odigrati utakmicu za tri, sedam dana, nego da se napravi neka greška i da se desi nešto loše.

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o slobodi vjeroispovijesti i vjerovanja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji prema bojazni SPC vodi ka oduzimanju srpske crkvene imovine i njenoj predaji u pravoslavnom svijetu nepriznatoj crnogorskoj autokefalnoj crkvi.

Usvajanje Zakona naišlo je na ogorčen otpor kod vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i proteste koji se ne smiruju.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.