22.12.2022. 16:41
0
Prosvjed Srba na sjeveru Kosova, traže oslobađanje sunarodnjaka
FOTO: FENA/Arhiv
- Kosovski Srbi organizirali su u četvrtak, 13. dan otkad su postavili barikade na sjeveru, masovan prosvjed i zatražili od Prištine oslobađanje trojice uhićenih sunarodnjaka, u čemu ih je podržao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Na jednosatnom prosvjedu okupili su se Srbi iz svih krajeva Kosova s transparentima: "Predsjedniče Vučiću u tebe se uzdamo", "Zašto za nas nema mira i slobode", "Neću da ćutim na Kurtijev teror",  "Jer odavde nema nazad", prenosi Kosovo online.

Srbijanski predsjednik Vučić poručio je uoči prosvjeda da će ih uvijek podržavati i pozvao ih da "čuvaju mir, jer je mir u najvećem interesu Srba i Srbije". 

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić u svom obraćanju prosvjednicima kazao da su razlozi i za današnji prosvjed "svakodnevni teror i neosnovana uhićenja Srba od strane Prištine", tajni spiskovi "za odstrel Srba" i "maltretiranje srpskog naroda od strane kosovskih specijalaca".

"Da poručimo Prištini i njihovim mentorima da smo tu, da želimo mir, ali isto tako želimo i slobodu, i da se nećemo predati onima koji bi da zatru sve što je srpsko!", rekao je Rakić.

Bivši predsednik Općine Zvečana Dragiša Milović kazao je da Srbe zastrašuju stavovi Prištine da se barikade mogu ukloniti i uz ljudske žrtve, javlja Beta.

Prosvjed dolazi u vrijeme novog vala napetosti poslije odbijanja Srba, koje podupire službeni Beograd, da prihvate odluku Prištine o preregistriranju registarskih tablica izdanih u Srbiji i zamjeni za kosovske, te uhićenja trojice sunarodnjaka koje prištinska vlast optužuje za narušavanje ustavnog poretka, podsjećaju mediji u regiji.

Priština je, na preporuku međunarodnih dužnosnika, odgodila primjenu odluke o tablicama do travnja, dok je lokalne Srbe, koji su u znak prosvjeda napustili institucije, pozvala da se vrate.

Srbi su nakon uhićenja dvojice srpskih policajaca postavili barikade na sjeveru, Priština je zatvorila dva prijelaza prema Srbiji, a zapreke na cestama ostale su unatoč pozivima veleposlanstava SAD-a i Velike Britanije, te njemačkog veleposlanika u Prištini da ih se ukloni prije Božića.

Po Vučićevim riječima, Srbi za povratak u institucije traže formiranje Zajednice srpskih općina, "što je bio prvi uvjet u Briselskom sporazumu".



Fena/Erna H.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.