13.4.2023. 16:29
0
U predmetu “Hashim Thaci i ostali” ove sedmice saslušan prvi svjedok uz primjenu zaštitnih mjera
Prvi svjedok u predmetu “Hashim Thaci i ostali” ove sedmice svjedočio je uz primjenu zaštitnih mjera i najvećim dijelom na zatvorenoj sjednici, rečeno je danas na sedmičnoj konferenciji za novinare Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu.

Ove sedmice svjedočio je prvi svjedok tužilaštva na suđenju bivšim čelnicima Oslobodliačke vojske Kosova, Hashimu Thaciju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju, koji se terete za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti 1998/1999.godine tokom rata na Kosovu.

Portparol Specijalizovanih veća Michael Doyle je naveo da je prvi svjedok je ove sedmice dao iskaz uz primjenu zaštitnih mjera i najvećim dijelom na zatvorenoj sjednici. Pitanja mu je najprije postavljalo tužilaštvo, da bi ga zatim unakrsno ispitali timovi odbrane.

“Iako su sva suđenja u Specijalizovanim vijećima javna, sudije ponekad mogu da odluče da se dio pretresa održi na takozvanoj poluzatvorenoj sjednici ili da nalože redigovanje izvesnih podataka kako bi se zaštitili identitet i bezbjednost svjedoka ili žrtava. Odluku o prelasku na poluzatvorenu sjednicu u cilju zaštite svjedoka sudije donose po brižljivom razmatranju svakog slučaja posebno”, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Specijalizovanih vijeća.

Istaknuto je da sudije vode računa o ravnoteži između potrebe da se zaštite svjedoci i prava optuženih.

“Na primjer, čak i kada svjedočenje nekog svjedoka nije javno, branioci optuženog imaju pravo da ga unakrsno ispitaju”, navedeno je.

Izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva nastaviće se u ponedeljak, 17. aprila.

Takođe je saopšteno da je u predmetu protiv bivšeg pripadnika OVK-a Pjetra Shale, pretresni panel 6. aprila naložio produženje pritvora optuženog. Pretresni panel je zaključio da i dalje postoji opasnost da će Shala ometati postupak ili izvršiti nova krivična djela.

Pored toga, panel je zaključio da je mjera pritvora i dalje neophodna i opravdana, pošto se ova opasnost ne može dovoljno umanjiti primjenom odgovarajućih alternativnih mjera, već samo sistemom nadzora komunikacija kakav postoji u pritvorskom objektu Specijalizovanih vijeća.

Protekle sedmice predstavnici Specijalizovanih vijeća sastali su se s predstavnicima nevladinih organizacija s Kosova i iz Srbije, s kojima su razgovarali o programu Outreach i pitanju kako da se što veći broj ljudi tačno informiše o sudu. Učesnici u tim skupovima imali su priliku da postave pitanja i iznesu svoje stavove.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.